Mămicile care alăptează gândesc de două ori înainte de a consuma un aliment, din teama de a nu cumva face rău copilului. Printre aceste alimente se află și mierea, despre care ştim că nu ar trebui sub nicio formă oferită copiilor mai mici de 1 an, din cauza potenţialului risc de a se contamina cu „Clostridium botulinum”.
► Citeşte şi De ce este interzis să îi dăm bebeluşului miere de albine
Este sigur ca o mamă să consume miere în timpul alăptării?
Specialiștii ne dau un răspuns afirmativ: da, mamele pot mânca miere în timp ce alăptează, cu condiția ca aceasta să fie pasteurizată. În ceea ce privește posibilul risc de contaminare a laptelui matern cu „Clostridium botulinum", experții ne transmit următoarele: tractul digestiv al unui adult este capabil să anihileze sporii bacteriei. Astfel, ei nu vor apuca să ajungă în fluxul sanguin al mamei și de aici în laptele matern.
În schimb, bebeluşii nu au voie să consume direct miere, deoarece sistemul digestiv al unui bebeluș nu este suficient de dezvoltat pentru a distruge sporii bacteriei (dacă aceasta există în mierea consumată), care, odată ce ajung la nivelul intestinelor, se pot multiplica și pot produce o neurotoxină extrem de periculoasă.
La ce să fie atente mamele care alăptează, atunci când consumă miere?
Mamele care alăptează trebuie:
- să se spele pe mâini după ce au mâncat miere și înainte de alăptare, evitând astfel ca, în eventualitatea prezenței bacteriei “Clostridium botulinum” în mierea respectivă, sporii acesteia să poată ajunge în aparatul digestiv al micuțului.
- să verifice modul de fabricare al mierii pe care o au la dispoziție, precum și data de expirare a acesteia
- să aleagă întotdeauna o miere de calitate, ce a fost intens pasteurizată
- să consume în cantitate moderată – iar acesta este un sfat ce trebuie aplicat în cazul oricărui aliment
- să discute cu un medic pentru a vedea ce tip de miere ar fi cel mai potrivit în perioada de alăptare.
Beneficiile consumului de miere în perioada alăptării
- mierea este îndulcitor natural şi sănătos
- mierea conține fier și mici cantități de calciu, vitaminele B și C
- mierea poate asigura întărirea sistemului imunitar
- mierea poate ajuta la ameliorarea diverselor afecțiuni digestive, precum colita sau ulcerul
- mierea poate fi de folos pentru a trata, pe cale naturală, răcelile și durerile în gât
- miera scade riscul apariției unor maladii cardiovasculare
- mierea previne cancerul şi bolile de inimă
În ce cazuri ar trebuie să evite mierea o mamă care alăptează?
Mierea nepasteurizată, dar și mierea provenită de la specii de plante din familia „rododendron" pot fi nocive mamei, fie datorită unui potențial alergenic ridicat (evită mierea dacă ești alergică la polen sau la țelină), fie datorită riscului de a conține cantități importante de spori din bacteria responsabilă cu declanșarea botulismului. De asemenea, mamele care suferă de diabet sau care au pur și simplu fluctuații ale nivelului de zahăr în sânge ar trebui neapărat să consulte medicul înainte de a consuma miere.