Sari la conținut

Mierea si botulismul infantil

Stim ca mierea nu trebuie data copiilor mai mici de un an. Dar de ce? In continuare am detaliat posibilele probleme aduse de miere copiilor sub un an.
 
Este adevarat ca mierea nu trebuie administrata sugarilor mai mici de 1 an. Bacteriile de Clostridium botulinum care provoaca botulismul infantil se dezvolta de obicei in sol si praf. Cu toate acestea, ele pot contamina si anumite alimente - mierea in special. Botulismul infantil este o boala grava care poate determina slabiciune musculara si probleme de respiratie.
 
Parintii pot reduce riscul de botulism infantil prin amanarea introducerii mierii sau a oricaror alte alimente procesate care contin miere (cum ar fi biscuitii cu miere) in dieta copilului lor pana dupa prima aniversare.
 
Botulismul infantil
 
Botulismul infantil este o boala care poate aparea atunci cand un copil ingereaza bacteriile care produc toxina botulinica. Boala poate avea consecinte grave, deoarece provoaca probleme musculare (slabirea muschilor) si de respiratie. Din fericire cazurile sunt foarte rare, existand la nivelul unei tari in jur de cateva zeci de cazuri pe an. Cei mai multi copiii se recupereaza in totalitate.
 
Botulismul infantil este tratabil, dar din cauza gravitatii sale, este important sa stii simptomele astfel incat sa il poti recunoaste devreme si sa duci copilul la doctor pentru a-l trata cu succes.
 
Mierea, cauza cunoscuta
 
Se stie ca mierea este o sursa cunoscuta de spori de bacterii care provoaca botulismul. Din acest motiv, mierea nu trebuie administrata copiilor cu varsta sub 12 luni .Aceasta boala afecteaza de obicei copiii intre 3 saptamani si 6 luni, dar sunt sensibili la aceasta toxina pana cand implinesc varsta de un an.  
 
Bacteriile de acest tip sunt de obicei inofensive pentru copii mai mari si pentru adulti, deoarece in sistemul lor digestiv matur sporii se pot deplasa fara a provoca nici un rau.
 
Spre diferenta de acestia, copiii foarte mici nu si-au dezvoltat capacitatea de a gestiona acesti spori. Deci, odata ce un copil ii inghite, sporii germineaza, se inmultesc si produc o toxina. Cum aceasta toxina interfereaza cu interactiunea normala dintre muschii si nervi, poate afecta capacitatea unui copil de a se misca, manca si respira.
 
Doua alte tipuri de botulism pot afecta copiii mai mari si adultii: botulismul contractat prin intermediul unei rani infectate (in care se produce toxina) si botulismul contractat pe cale alimentara prin intermediul consumului de conserve care contin aceasta toxina.
 
Semne si simptome
 
Simptomele de botulism apar intre 3 la 30 de zile dupa ce un copil ingereaza sporii. Constipatia este adesea primul semn al botulismului pe care il observa parintii. Suna medicul daca copilul nu a avut un scaun de mai mult de 3 zile.
 
Alte simptome pot include:
 
  • Expresie faciala plata
  • Hranire slaba (sporadica)
  • Plans slab
  • Miscari slabe
  • Probleme de inghitire cu salivare excesiva
  • Slabiciune musculara
  • Probleme de respiratie
 
Botulismul infantil poate fi tratat, dar este important sa obtii ingrijiri medicale pentru copil cat mai curand posibil. Suna-ti medicul imediat daca vezi oricare dintre semnele de mai sus la bebelusul tau.
 
Tratament
 
Botulismul infantil este tratat in spital, de obicei in unitatea de terapie intensiva, unde medicii vor incerca sa limiteze problemele provocate de toxina in corpul copilului. Toxina poate afecta muschii respiratorii , astfel incat medicii vor conecta copilul la un ventilator. Si, pentru ca toxina poate afecta muschii gatului, il vor hrani prin intermediul perfuziilor.
 
Exista acum disponibila o antitoxina pentru tratamentul botulismului infantil numita BIGIV (Botulism Immune Globulin Intravenous) care trebuie administrata cat mai devreme posibil odata cu debutul bolii. Copii cu botulism care au primit BIGIV se recupereaza mai repede.
 
Profilaxie
 
Ca multi alti germeni, sporii de Clostridium botulinum care provoaca botulismul la sugari sunt peste tot in mediul inconjurator. Sunt in praf si murdarie si chiar si in aer. Expertii nu stiu exact de ce unii sugari contracteaza botulism in timp ce altii nu .
 
O modalitate de a reduce riscul de botulism nu este de a nu da copiilor miere sau orice alimente procesate care contin miere inainte de prima lor aniversare. Mierea este o sursa dovedita de bacterii si poate conduce la declansarea botulismului la sugarii care le ingereaza.
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!