Alaptare sau lapte praf? Este un subiect controversat as spune eu mamele avand pareri pro si contra.Personal sunt PRO alaptare in totalitate si cu toate astea nu am reusit sa alaptez asa cum as fi vrut.
Pe primul meu baiat l-am nascut la varsta de 20 de ani...prea tanara, prea necoapta, fara experienta si lipsita de ajutor. Spun "lipsita de ajutor" deoarece nu a avut cine sa ma invete si sa ma indrume in treaba cu alaptatul. L-am alaptat pana la 2 luni dupa care m-am ales cu o frumoasa mastita la sanul drept, iar "binevoitoarea" mea doctorita mi-a spus sa stopez alaptatul in urma medicatiei, DAR nu m-a informat ca exista metode de a scapa de mastita fara intreruperea hranirii puiului la piept.
Ieri am intalnit o tanara cu o fetita de 1 an si 2 luni care mi s-a parut a fi mult prea grasuta ( inceput de obezitate). Era suparata din aceasta cauza spunandu-mi ca este asa "datorita" laptelui praf de la un anumit brand. Cand am intrebat-o de ce i-a dat lapte praf mi-a raspuns ca "nu a avut san". Asta m-a dus cu gandul la inca vreo 2 prietene care au intrerupt alaptatul din cauza faptului ca "nu se satura copilul ,plangea intruna". Nimic mai gresit si mai neadevarat in aceasta concluzie. Dar de...cand nu ai un bun sfatuitor si nu esti informat arunci vina spunand ca "nu e bun laptele matern".
Am trecut printr-o experienta asemanatoare cu cel de-al doilea baiat al meu care plangea de cand l-am adus de la maternitate zi si noapte. Ba chiar am trecut prin acea faza in care imi refuza sanul. Mi-am pus si eu intrebarea: "oare nu se satura, oare nu e bun laptele?" Multumesc lui Dumnezeu ca m-a luminat in cele din urma prin multa informatie si mai multa RABDARE. Da,subliniez rabdare pentru ca asta le lipseste multor mamici atunci cand vine vorba de a suporta plansul bebelusilor de vina fiind lipsa sprijinului din partea sotului (sau a altei persoane), noptile nedormite, stresul etc. Daca avem un bebelus care plange majoritatea timpului nu inseamna ca nu e satul, ci poate iti transmite ca isi doreste tot timpul atentia ta, are dureri de burtica (sau alta afectiune) sau pur si simplu are chef de plans.Trebuie sa ne inarmam cu rabdare si sa le suportam plansul deoarece atunci cand ii aducem pe lume ar trebui sa fim constiente ca vom trece si prin faze ca aceasta.
Laptele matern are atat de multe beneficii asupra bebelusilor ( dar si asupra noastra) incat ar trebui sa nu ii privam de ele daca ii iubim cu adevarat. Sanatatea lor e mai importanta decat faptul ca noi suntem nervoase, stresate, neajutorate sau plictisite si lipsite de rabdare. Asa ca sa lasam falsul mit ca "nu avem suficient lapte" si sa continuam sa ii alaptam printre plansete si urlete.
Mai sunt si alte motive des intalnite. Sunt mamici care nu isi alapteaza puii pentru ca se duc dupa cateva luni la munca sau care au o falsa idee despre faptul ca alaptatul strica sanii si fel si fel de motive pentru care isi priveaza puii in mod nedrept de sanatate, ei nestiind si neputand sa protesteze, sa ceara ce li se cuvine! Daca ne-am rezerva un pic din timpul nostru pentru a pune pe hartie numarul efectelor benefice ale laptelui matern si cel al laptelui praf, am putea vedea comparatia si atunci poate am alege corect, poate am invata sa ne punem puii mai presus de orice (munca si altele).
In concluzie, sustin ALAPTATUL din toata inima, sustin relatia care se formeaza intre mine si copilul meu, sustin aceste singure momente (ale alaptatului) in care ma pot bucura din plin de dorinta copilului meu de a trai hranindu-se in cel mai natural si firesc mod posibil !
* Articolul este scris de o mamica din comunitatea suntmamica.ro
Articole relationate
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu