Sari la conținut

Motive pentru care jocul este important pentru bebelus

Jocurile sunt necesare pentru dezvoltarea bebelusului?

Jocurile sunt foarte importante pentru dezvoltarea emotionala, fizica si cognitiva a copilului. Este modul in care bebelusul invata mai multe despre corpul sau, despre lume, si pentru asta isi va folosi toate cele 5 simturi, mai ales in primul an. Cum este aceasta jucarie la atingere? Ce sunet scoate cand o strang? Sa urc pe patut? Explorarea este componenta principala a jocului, iar pentru copil, orice experiment nou conteaza, chiar si aruncarea unui bol cu cereale de pe masa. Expertii spun ca jocul este “munca” bebelusilor, iar munca parintilor este sa curete dupa ei.

Dupa ce bebelusul va depasi un an, jocurile vor fi din ce in ce mai complexe. Prin joc isi va dezvolta diferite aptitudini si trasaturi de caracter cum ar fi: independenta, creativitatea, curiozitatea, rezolvarea problemelor. Inainte sa imparta jucariile cu sora mai mica, le va oferi unei papusi. Iar primul “multumesc” spontan e posibil sa fie spus atunci cand se preface ca serveste ceaiul.

Care sunt cele mai bune jocuri pentru copilul tau?

Depinde de etapa de dezvoltare. Din moment ce jocul este modul prin care bebelusul tau invata mai multe despre lume, tine cont de ce aptitudini se dezvolta la varsta pe care o are. Acestea sunt cel mai bun indiciu care iti spune ce jocuri sunt mai potrivite. De exemplu, daca bebelusul tau de trei luni invata cum sa prinda cu mana obiectele, lasa-l sa se joace jucarii mari si moi. Daca are 12 luni jucati-va de-a ascunselea intr-o versiune mai simpla.

Iata cateva tipuri de activitati de care bebelusul tau va fi interesat in diferite etape de dezvoltare:

Jocuri sociale: Interactiunea cu tine si cu ceilalti e foarte importanta in primul an. Copiilor le place sa zambeasca, sa rada, sa priveasca.

Jocurile cu obiecte: Intre 4 si 10 luni bebelusul va atinge obiectele, le va prinde cu mana, le va arunca, le va baga in gura. Oricum, aceste experimente i se vor parea fascinante

Jocuri simbolice: Aceste tipuri de jocuri sunt comune in jurul varstei de 2 ani. Copilul tau se va juca cu o simpla cutie de pantofi, prefacandu-se ca este un autobuz. Va completa jocul scotand sunete ca de motor sau se va preface ca musca dintr-un inel de plastic, imaginanadu-si ca este o gogoasa.

Rolurile

Intre 30-36 de luni, micul actor va juca diferite roluri: va fi doctor, profesor sau mama.

Cum poti face ca bebelusul sa beneficieze de timpul de joaca la maxim:

Ia jocul in serios.  Gandeste-te ca inseamna mai mult decat activitatea cu jucarii. Aceasta activitate implica oameni, obiecte, miscare. Orice, de la facut baloane de sapun impreuna, la cantat si la joaca in apa din cada.

Coboara la nivelul bebelusului. Pentru el, esti cea mai buna jucarie si se va distra de doua ori mai mult daca iei parte si tu. Vorbeste cu bebelusul in timp ce va jucati si isi va dezvolta limbajul mult mai rapid.

Introdu jocuri noi atunci cand bebelusul se simte bine si e odihnit.

  • Opreste-te atunci cand bebelusul s-a plictisit.
  • Bebelusul trebuie sa se joace atat singur cat si cu alti copii.
  • Lasa copilul sa aleaga activitatile care ii plac mai mult si sa dirijeze jocul.

Poti sa-i sugerezi lucruri noi dar copilul este cel care trebuie sa aleaga sa faca ce ii place mai mult.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!