Sari la conținut

Muzica reduce durerea bebelușilor în timpul injecțiilor, arată un nou studiu

Muzica poate ajuta la reducerea durerii bebelușilor în timpul procedurilor medicale minore, sugerează cercetările.

Dr. Saminathan Anbalagan, doctor în medicină neonatală și perinatală la spitalul universitar Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA, care a condus cercetarea, a declarat: „Studiile au demonstrat că experiențele timpurii ale procedurilor medicale minore pot modifica răspunsurile la durere mai târziu în viață și pot duce la alte rezultate adverse pe termen lung. Prin urmare, stabilirea unei metode ușoare și fiabile, pentru a reduce durerea la nou-născuți, este crucială.”

Anbalagan și colegii săi au măsurat nivelul durerii la 100 de nou-născuți supuși unui test de sânge, ca parte a screening-ului de rutină pentru afecțiuni rare, dar grave, cum ar fi fibroza chistică și tulburările metabolice moștenite. Tuturor li s-a administrat o doză mică de soluție cu zahăr cu două minute înainte de procedură, în timp ce celor 54 de bebeluși li s-a cântat o melodie de-ale lui Mozart timp de 20 de minute înainte, în timpul și cinci minute după procedură. Restul de bebeluși nu au ascultat muzică.

Studiul, publicat în Pediatric Research, a constatat că bebelușii care au ascultat muzică în timpul procedurilor medicale minore au experimentat o durere mai mică în timpul și imediat după proceduri, comparativ cu bebelușii care nu au ascultat muzică.

„Muzica reprezintă un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii în urma procedurilor minore la nou-născuți”, a spus Anbalagan.

Cercetările anterioare au sugerat că bebelușii prematuri pot simți mai puțină durere în timpul procedurilor medicale atunci când aud vocea mamei lor, crescând astfel nivelul de oxitocină. Oxitocina este un hormon cunoscut că este implicat în procesele de atașament și poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva efectelor durerii.

Rebeccah Slater, profesor de neuroștiință pediatrică la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, care studiază percepția durerii la sugari, a declarat: „Găsirea celor mai bune metode de a ameliora durerea bebelușilor în timpul procedurilor dureroase este extrem de importantă. Această nouă cercetare sugerează că stimularea auditivă prin muzică poate reduce durerea.”
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!