Sari la conținut

Ne trezim copilul în timpul nopții, să îi schimbăm scutecelul?

„Sunt o mamă rea dacă nu schimb scutecelul bebelușului, la 3 dimineața?” -  Întreabă majoritatea proaspetelor mămici, în primele luni de viață ale puiului. Deși întrebarea poate părea ușor fără sens pentru unii, trebuie să știți că nu este deloc așa.

„Aud frecvent întrebarea asta”, spune Kathleen Mochoruk, consultant în alăptare. “Și este una chiar fondată. Până la urmă, am fost învățate să schimbăm copilul după fiecare masă, dar ce facem dacă obișnuiește să sugă noaptea, cu ochii mai mult închiși decât deschiși? Îl trezim de fiecare dată să îl schimbăm?”

“Presupun că una dintre cele mai mari griji ale părinților este ca bebelușul să nu se irite de la scutecelul murdar”, spune Ainsley MacIsaac, o proaspătă mămică din Mexic, la fel de confuză în privința deciziei de a schimba sau nu scutecelul copilului noaptea, între reprizele de somn și de mâncat. “Nicio mămică nu vrea să își lase puiul într-un scutec murdar de caca sau de pipi, nu? Dar dacă îl schimbăm, îi stricăm somnul și-așa greu de atins”.

“Puține sunt circumstanțele în care aș recomanda trezitul bebelușului pentru a-i schimba scutecelul”, răspunde Kathleen. “Numai dacă bebelușul are o sensibilitate aparte sau e deja iritat. Altfel, nu trebuie să ne alarmăm de puțin pipi. Urina de bebeluș nu este așa de concentrată, așa că dacă pe el nu îl deranjează, trebuie lăsat să doarmă”.

Mai mult, pentru a feri copilul de iritații, se recomandă aplicarea înainte de somn a unei creme speciale, împotriva iritațiilor, dar și schimbatul copilului înainte de masă și de ora de culcare, pentru a te asigura că adoarme cu un scutecel relativ curat.

Dar ce facem cu scăunelul? Dacă face treabă mare, schimbăm scutecelul?

Teoretic da, dar nu obligatoriu imediat. Scăunelul copilului hrănit la sân nu este atât de iritant pentru piele. Așa că, dacă puiul doarme adânc și știi că nu mai e chiar mult până se va trezi, poți amâna momentul schimbării scutecelului. Pe de altă parte, scăunelul copilul hrănit cu formulă este mai iritant, motiv pentru care este recomandat ca micuțul să fie schimbat cât mai curând cu putință. De obicei, însă, nou născuții oricum nu prea suportă să stea murdărei la funduleț, motiv pentru care adesea se trezesc ei singuri când trebuie schimbați.

► Citește și Ghidul scaunului bebeluşului (căcuţă): ce este normal şi ce nu

În orice caz, dacă trebuie să schimbi copilul noaptea, recomandat este să o faci astfel încât să îl deranjezi cât mai puțin:
-    Nu îl scoațe în altă cameră, pentru a nu trece la o altă temperatură. Preferabil încearcă să nu îl muți nici din pătuț,
-    Încearcă să te folosești de o lumină de veghe, pentru a nu-i alunga tot somnul
-    Schimbă-l doar în caz de treabă mare

În orice caz, în mod inevitabil vor fi nopți când nu îl vei schimba. Nu trebuie să te simți vinovată pentru asta. Lasă instinctul matern să te conducă.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!