Rujeola (pojarul) face noi victime. Din păcate, este vorba tot despre un bebeluș de 7 luni din județul Brașov, dar și despre un adult de 35 de ani din București, nevaccinat, care avea Mielom multiplu. Numărul total al deceselor ajunge, astfel, la trei, după cum a anunțat, miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
În perioada 01.01.2023-24.12.2023, în România au fost notificate 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă dintre care 3 decese. Primul deces din cauza rujeolei, înregistrat la finalul lunii noiembrie, s-a înregistrat la un bebeluș în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Brașov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.
Citește și Dr. Mihai Craiu, despre epidemia de rujeolă: „Ce facem, oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copii?”
Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă a ajuns la 2.735, față de 2.455, în urmă cu o săptămână. Situația cea mai gravă este în județele Mureș și Brașov, care înregistrează circa jumătate dintre îmbolnăvirile din toată țara. Epidemia s-a extins în 34 de județe și în municipiul București.
Ministerul Sănătății a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care se înregistrau aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe.
Cei mai afectați sunt copiii între 1 și 4 ani.
Pe 5 decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri, pentru a face mai ușoară vaccinarea copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni.
„Important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a declarat ministrul Rafila, în seara în care instituția pe care o conduce a anunțat epidemie de rujeolă.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar evoluția este gravă și pot apărea complicații.