Nou-nascutii nu folosesc plansul doar pentru a comunica un disconfort sau a obtine atentie. Ci si pentru exersarea sonoritatilor din limba sa materna.
O amintesc din nou pe psihanalista si pediatra Françoise Dolto (Franta), care pune un pret enorm pe limbaj in dezvoltarea psihica si emotionala a copilului, inca de cand acesta se afla in uterul mamei. De exemplu, una din rugamintile sale de parenting se adreseaza parintilor de copii adoptati din alte tari, copii care si-au format auzul, in timpul vietii intrauterine, pe tonalitatile unei anumite limbi; copii care apoi, la cateva luni sau chiar ani de viata, au aterizat, pur si simplu, intr-o familie vorbitoare de alta limba, fapt care i-a dat peste cap si unora chiar le-a produs o regresie la stadiul acela initial, de bebelus „vorbitor” de limba materna. Rugamintea ei este ca acestia sa-i povesteasca copilului (oricat de mic ar fi el si oricat de putin ar fi invatat pana la acel moment din limba noii sale familii) despre acea perioada a vietii lui (atat cea intrauterina, cat si cea imediat de dupa nastere), despre limba parintilor sai adevarati, asupra careia a deschis urechile in ultimul trimestru de sarcina a mamei sale. Doar asa va putea copilul asimila, in timp, schimbarea majora produsa in viata sa si se va dezvolta armonios in limba noii sale familii.
Limba materna se asimileaza din uter
Exista doua lucruri care se spun despre copiii foarte mici si interactiunea lingvistica:
- ca au creierul ca un burete si absorb tot – prin urmare, ar fi perfect capabili sa invete o noua limba foarte repede, de foarte devreme;
- ca, de fapt, ei nu inteleg cuvintele ca atare, ci tonalitatile – prin urmare, chiar daca ai vorbi in chineza unui bebelus din Romania, tot ce conteaza este emotia transmisa prin voce.
Multe din exemplele date de Françoise Dolto in cartile sale mi-au aratat ca apartenenta copilului la limba materna nu poate fi tratata atat de simplist.
Limba materna este parte integranta a fiintei umane inca din uter, dat fiind ca, in ultimele trei luni de sarcina, auzul fatului este suficient dezvoltat pentru a capta sunetele din exterior, mai ales vocea mamei sale. Exista studii care au aratat ca bebelusii, pana la o luna de viata, prefera sa li se vorbeasca in limba lor materna. Pana la implinirea a patru luni, tractul lor vocal este destul de dezvoltat astfel incat sa emita primele silabe cu sonoritati din limba materna. Iar un studiu a stabilit definitiv ca bebelusii exerseaza limba parintilor sai inca de la nastere, prin reprizele de plans.
Plans mai melodios azi, limbaj mai complex maine
Daca pana la acest studiu se credea ca nou-nascutii cer ajutor sau atentie prin plans, ei bine, acum se stie ca ei, de fapt, mai si exerseaza limba in care vor vorbi ulterior, cea cu care sunt invatati inca din burta mamei. La ce te ajuta asta? Sa te abtii sa mai suieri „shhhhhhhhhhhht!” inspre copil atunci cand ti se pare ca plange fara motiv. Pentru ca el vrea doar sa se exprime in limba sa materna.
Citeste si despre Cum sa intelegi plansul bebelusilor intre 0 si 3 luni
Studiul, facut la o universitate din Germania, a scos la iveala faptul ca bebelusii al caror plans (la varsta de doua luni) avea o melodicitate si un ritm complexe au ajuns ulterior sa detina abilitati de limbaj mult mai dezvoltate decat cei asemeni lui, al caror plans a fost inabusit in mod repetat. Iar faptul ca sunetele din plansul nou-nascutilor sunt precursoare cuvintelor si propozitiilor pe care acestia le vor spune dupa catva timp a demonstrat ca bebelusii au un oarecare control asupra vocilor lor.
E greu sa fii mama de nou-nascut uneori si plansul lui este unul din lucrurile care, probabil, te termina. In mod sigur ai mai citit si-n alte parti despre nevoia de a plange a bebelusului; studiul de fata este inca un motiv sa intelegi asta.
Sursa: news.sciencemag.org