Avem tendinta de a da vina pe copii atunci cand nu vor sa se atinga de spanac sau mazare. Spunem ca sunt mofturosi si ii lasam sa manance numai cateva alimente preferate. Numai ca problema nu este la ei, ca sunt mofturosi, ci la noi, pentru ca abordam gresit atitudinea fata de mancare.
Studiile, dar si experienta de viata, ne-au aratat ca ne place ceea ce cunoastem. Cu alte cuvinte, mancam alimentele cu care suntem obisnuiti. Gustul se invata, nu ne nastem cu el. Si asta ar trebui sa schimbe modul in care ne raportam la mancare si la copiii nostri. Sunt cateva lucruri pe care le-am putea imbunatati:
1. Inainte de nastere
S-a demontrat ca bebelusul este pus in contact cu diferite gusturi inca de cand este in uter. Si totul depinde de gusturile mamei si ceea ce obisnuieste ea sa manance. Asa ca, daca vrei sa ai un copil caruia sa ii placa legumele, trebuie sa mananci legume in timpul sarcinii. Spune da smoothie-urilor cu spanac si cu morcovi si ai sanse ca copilul tau sa nu le dea deoparte.
2. Lunile 4-7
Putini parinti stiu, insa lunile 4 - 7 sunt cele in care copilul este cel mai deschis la gusturi noi. Din fericire aceasta deschidere se suprapune peste perioada diversificarii. Din nefericire, este prima perioada a diversificarii si accentul este pus mai ales pe alaptare sau lapte formula. Puteti incerca totusi sa profitati de aceasta perioada introducand legume, de la morcov pana la varza kale. Nu trebuie sa faceti mai mult decat sa expuneti bebelusul la noul gust dandu-i cate o lingurita din fiecare aliment.
3. Mai tarziu
Gusturile nu raman statice, ele se pot educa. Doar ca aveti nevoie de multa rabdare. Prin expunere repetata la gustul unui aliment, acesta devine un aliment indragit.
Asa ca sa nu va fie teama sa incercati, chiar daca ati fost respinsi. In timp va ajunge sa indrageasca noul aliment.
Singurul lucru care ii diferentiaza pe copii de adulti este faptul ca ei au mai multe papile gustative si simt mult mai pregnant gustul alimentelor. Din aceasta cauza este posibil sa nu le placa alimentele cu un gust foarte puternic.
Ca sa se obisnuiasca cu mai multe gusturi si texturi trebuie sa dati mai mare libertate copiilor. Nu va stresati din cauza mizeriei sau a mancarii aruncate. Puneti-le in fata fel de fel de alimente si lasati-i sa se joace cu ele si sa duca la gura dupa bunul plac. Aceasta este cea mai sigura cale pentru a accepta o varietate cat mai mare.
Nu porniti din start cu ideea ca un aliment nu le va place, pentru ca nu le place in general copiilor. Dati tot felul de alimente, este modalitatea prin care se va ajunge la o hranire echilibrata.
Nu renuntati, un copil mofturos poate sa ajunga un adult mofturos si, din aceasta cauza, sa se hraneasca deficitar toata viata.
Sa stiti ca toate acestea vi se aplica si voua. Luati un aliment pe care credeti ca il detestati si incercati, treptat, sa va obisnuiti cu el. Veti vedea ca in timp nu vi se va mai parea rau. Ba chiar veti ajunge sa il iubiti.