Vrei un copil cu o greutate normala? Afla care sunt obiceiurile alimentare sanatoase.
Obezitatea infantila este una dintre cele mai serioase probleme de nutritie ale copiilor din ziua de azi. Tendintele spre excese ponderale apar in jurul varstei de un an si sunt, aproape fara exceptie rezultatul unor proaste reguli alimentare aplicate de parinti.
Hrana este fundamentala, dupa cum fundamental este ca cel mic sa primeasca toti nutrientii de care ere nevoie pentru dezvoltarea sa fizica si psihica.
Iata care sunt obiceiurile alimentare sanatoase, pe care parintii trebuie sa le cunoasca.
Regulile de aur ale alimentatiei la san
Semne de satietate ale copilului. Tu stii cand copilul s-a saturat? Un copil a mancat suficient atunci cand inchide ochii, scuipa mamelonului, refuza lingurita - dupa ce in prealabil a mancat respectiva mancare sau cand se trage inapoi. Nu insista sa manance mai mult. Copilul pana la un an si chiar dupa are capacitatea de a intelege perfect momentul in care a mancat suficient si daca reactia lui indica ca a mancat suficient nu ai nici un motiv sa-l obligi sa manance mai mult.
10 trucuri pentru ca micutul tau sa evite zaharul
Mancarea (fie ca este in faza diversificarii, fie ca este lapte in biberon sau la sanul mamei) nu este resplata. Mancarea nu este mijloc de a-l impaca sau pentru a-l calma. Vrei sa-l camezi, vrei sa-l impaci? Joaca-te cu el, vorbeste-i, leagana-l aratai ceea ce este in jurul lui. Niciodata nu-l pacali cu mancarea, niciodata nu-l rasplati cu mancare.
Pe parcursul primului an, sursa principala de nutrienti a unui copil vine din laptele matern sau din formula de lapte praf adaptata varstei lui, la recomandarea pediatrului. Chiar si dupa ce incepe diversificarea, pana in jurul varstei de un an laptele matern/ laptele praf este sursa principala de nutrienti. Nu trebuie sa manace portii stabilite de mancare, iar parintele trebuie sa respecte momentul in care copilul arata ca s-a saturat.
Regula de aur: bebelusul trebuie sa-si dubleze greutatea lor de la nastere la patru luni de la nastere. La un an greutatea copilului trebuie sa fie de trei ori valoarea de la nastere, plus 200-400 de grame. Abaterile de la aceste norme standard indica greseli de nutritie ale parintilor si este necesara corectarea lor.