Produsele pe baza de orez ar putea fi riscante pentru sanatatea copiilor, atrag atentia autoritatile daneze, care au lansat o campanie de informare menita a-i sfatui pe parinti sa nu dea copiilor produse pe baza de orez (cereale, prajituri sau orez cu lapte).
Orezul contine in mod natural arsenic anorganic, iar persoanele care consuma zilnic alimente continand arsenic anorganic au un risc crescut de a face cancer, explica autoritatile sanitare daneze. In aceasta tara s-au realizat noi teste pentru determinarea concentratiei de arsenic anorganic in produse precum taiteii pe baza de orez, rezultatele urmand a fi publicate in luna iulie.
Prezenta arsenicului in alimente este o problema actuala. In luna septembrie, autoritatea americana pentru siguranta alimentara (FDA) a anuntat demararea unor analize pentru determinarea riscului consumului de orezul si de produse care il contin. Au fost detectate niveluri semnificative, dar o mare parte din acest arsenic a fost deja metabolizat de orez, ceea ce inseamna ca si-a pierdut o mare parte din toxicitate. Totusi, capacitatea de detoxifiere a copiilor este mai slaba in comparatie cu cea a adultilor, iar orezul ramane un aliment periculos pentru copii.