Sari la conținut

(P) Bebelusul meu a facut varsat de vant – povestea Cristinei

La un moment dat in viata, fiecare mamica trece prin experiente neplacute cu copilul ei, din care are cate ceva de invatat si de impartasit mai departe si altor mamici. Cristina are doi copii – o fetita de 4 ani si un bebelus.

Impreuna cu copiii si cu sotul ei, Cristina a trecut prin peripetii atunci cand s-au confruntat cu o boala despre care auzisera ca ar fi fost usoara: varicela, cunoscuta si ca “varsat de vant”. Din pacate, au aflat pe pielea lor ca, uneori, aceasta boala aduce complicatii grave.

“Fetita mea de 4 ani a luat varicela de la gradinita, unde foarte multi copiii o facusera. A venit acasa si a transmis boala si fratiorului ei, de numai cateva luni.” Cristina povesteste ca in scurt timp, au facut varicela si ea si sotul ei, pe langa cei doi copii. Ea a avut noroc cu o forma usoara, dar la bebelus, boala a tinut mult, 21 de zile, si a avut complicatii pe care parintii, speriati, nu au stiut cum sa le abordeze.

“I s-a umplut absolut tot corpul de bubite rosii. Pielea nu i se mai vedea deloc, avea inclusiv pe buze. A facut temperatura mare si nu putea inghiti, din cauza ca i se umflasera ganglionii. Din cauza asta, s-a inecat si ne-am speriat foarte tare, pentru ca nu mai putea respira, se sufoca. Am apelat de urgenta la ambulanta, dar pana sa vina, sotul meu i-a acordat primul ajutor. De atunci, am ramas foarte speriati.” Pe langa complicatiile pe care boala le provoaca de obicei la copiii de varste mici si la adulti, sunt si cazuri in care lipsa de informare poate influenta cursul bolii. Si de aceea, cultivarea unei relatii deschise cu medicul pediatru este de o importanta decisiva.

Cristina este o mamica grijulie, dar nu si-a dat seama ca nu trebuie sa foloseasca aceeasi solutie mentolata impotriva eruptiilor si pentru tatic si pentru bebelus. Ea si-a dat seama ca tratamentul avea in compozitie alcool si ca nu era potrivit pentru cel mic, abia dupa ce bebelusul facuse o alergie, care a aparut pe langa complicatiile bolii.

“Putea sa faca coma alcoolica. Nu am stiut ca nu este bine ceea ce fac. Am vrut sa il ajut…”spune ea.
Urmareste in intregime povestea Cristinei, la acest link: http://www.protejamcopilaria.ro/varicela/povestea-mamicilor-care-au-trecut-prin-asta-2/

Sfatul nostru este sa nu te gandesti niciodata ca o boala este prea usoara pentru a te adresa medicului pediatru, deoarece este posibil ca tu sa nu vezi anumite simptome care semnaleaza complicatii. In plus, exista pericolul sa administrezi anumite produse in mod necorespunzator, care pot provoca alergii copiilor si care sa inrautateasca starea, pe fondul unei boli.
 


Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea copiilor impotriva varicelei, cea mai eficienta metoda de a preveni aceasta boala si complicatiile ei. Medicii pediatri atrag atentia ca varicela este deosebit de contagioasa, iar prevenirea ei este foarte importanta in familiile cu mai multi copii sau in cele in care exista femei insarcinate, deoarece poate fi deosebit de periculoasa pentru fat. Vaccinarea se poate efectua incepand cu varsta de 9 luni.

Testimonialul Cristinei a fost realizat in cadrul campaniei Societatii Romane de Pediatrie, “Sa protejam impreuna copilaria”. Cu aceasta ocazie, medicii pediatri au pus la dispozitia parintilor informatii avizate despre varicela si despre cum poate fi prevenita aceasta boala pe pagina campaniei: http://www.protejamcopilaria.ro/varicela/

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!