Dacă bebelușul tău doarme numai pe spate, pe lângă riscul de înec în caz de regurgitare, are toate șansele să-și deformeze capul. Un studiu recent susține faptul că un procent de 47% dintre nou-născuți prezintă locuri plate la nivelul capului.
Oasele nou-născuţilor sunt moi şi tendinţa de poziţionare a capului pe aceeaşi parte tot timpul poate duce la aplatizarea oaselor în craniu pe partea care intră cel mai frecvent în contact cu suprafeţele. În acest caz, vorbim despre plagiocefalia sau sindromul capului plat (capului turtit).
Experţii britanici şi cei americani au constatat că între anii 1999 şi 2007, incidența cazurilor de plagicefalie poziţională (capul turtit sau plat) a crescut îngrijorător ca urmare a obiceiului părinţilor de a-şi aşeza micuţii în pătuţ pe spate. Saltelele tari şi orele îndelungate petrecute în cărucior exercita o presiune uriaşă în cazul lor, alterând forma capului.
►Citește și Cum îți dai seama ce îl doare pe bebe? Posibile cauze
A existat o perioadă, prin anii ’90, când medicii au început să recomande somnul bebeluşilor pe spate, pentru a evita riscul sindromului morţii subite. În consecinţă, micuţii au ajuns să-şi petreacă o mare parte a primelor luni de viaţă stând pe spate. Ce-i drept, numărul cazurilor de deces din cauza sindromului morţii subite a scăzut, însă a crescut numărul celor cu plagiocefalie.
Plagicefalia poziţională devine evidentă la vârsta de 5-7 luni însă, dacă iei măsuri şi schimbi des poziţia bebeluşului, capul se rotunjeşte la loc în mod natural, în câteva luni. Trebuie menționat faptul că, chiar dacă această afecțiune nu dispare complet, ea va fi foarte puţin vizibilă la vârsta adultă. Ea nu afectează dezvoltarea creierului şi nici dezvoltarea copilului.
Cum poți preveni apariția sindromului capului plat?
Când îl pui în pat, asigură-te că nu are capul întotdeauna pe aceeaşi parte.
Când are capacitatea de a întoarce capul, se poate alterna orientarea în pat, aşezându-l fie la capul fie la piciorul patului.
De reținut! O sursă de sunet sau o animaţie video îi atrage atenţia şi îl încurajează să se întoarcă în mod natural pe partea dorită.
Cât este treaz, se recomandă să ții copilul în diferite poziţii, în care capul este liber şi nu este supus la nicio presiune constantă. De aceea este bine să îl pui pe burtică. Își va controla capul mult mai bine şi va fi mult mai receptiv dacă îl vei culca pe o masă la înălţimea ta, astfel încât să poată interacţiona cu tine.
►Citește și Spasmul hohotului de plâns
În cazul în care afecțiunea este pronunțată, medicul îți va recomanda exerciţiile de fizioterapie. În cazuri rare, se vor folosi căşti strânse pentru a ajuta capul să-şi recapete forma. Acestea sunt utile mai ales în cazul în care deformarea nu s-a îmbunătăţit până la vârsta de 4 luni. Ele sunt mai puţin eficiente după vârsta de 6 luni.
Sursa: BabyCenter