Ai asteptat noua luni ca sa-l tii in brate, sa-i oferi toata dragostea si afectiunea ta si sa te mandresti cu el ori de cate ori se iveste ocazia. Momentul dificil al venirii lui pe lume a trecut, iar acum sunteti impreuna.
Cu cat trec zilele, incepi sa te intrebi daca tu esti cea care si-a dorit un copil si daca nu cumva a fost o eroare la maternitate, pentru ca cel pe care il ai in brate pare sa nu comunice deloc cu tine. Plange foarte mult si nu stii ce sa-i mai faci ca sa-l calmezi. Mai intai de toate calmeaza-te tu si incearca sa observi partea buna a lucrurilor. Bebelusii sunt facuti ca sa planga. Ei nu stiu sa vorbeasca si prin urmare, isi comunica trairile prin plans. Pana ce micutul tau va invata cuvintele si va stii sa-ti spuna de ce are nevoie, tu esti cea care va trebui sa-ti dai masteratul in „comunicarea din spatele plansului unui bebelus”.
Orice nou-nascut plange in medie aproximativ trei ore pe zi, iar uneori urletele par ca se prelungesc la nesfarsit. Cea mai mare cota de plans este atinsa in intervalul sase – opt saptamani, iar dupa aceasta varsta incepe sa scada la cel mult o ora pe zi. Nu te gandi ca pana la doua luni, cel mic va avea program de plans de trei ore pe zi, timp in care tu vei simti ca-ti pierzi cumpatul. Ori de cate ori va avea o nevoie, el te va anunta prin mici reprize de plans. Vei avea nevoie de timp, rabdare si mult studiu pentru a-ti da seama ce reprezinta lacrimile lui. Vei observa ca experienta in aceasta meserie te va intarii, iar dupa numai cateva saptamani, vei comunica cu cel mic ca si cum ati vorbi aceeasi limba. Vei ajunge sa recunosti fiecare tip de plans, iar la primele sunete vei stii exact ce-i trebuie bebelusului tau. Pana atunci insa, vom incerca sa-ti oferim o mana de ajutor pentru a-i descifra lacrimile.
„Imi este foame!”
De la nastere si pana in preajma varstei de trei luni, un bebelus plange, in primul rand ca-i este foame. Plansul timpic „de foame” are o sonoritate aparte. Porneste de la cateva scancete, iar apoi devinde ascendent in intensitate pana capata aceasi ritmicitate. Modelul este unic si nu poate fi confundat: cel mic plange cateva secunde, apoi face o pauza scurta, iar plange si iar face pauza, pana cand cineva vine sa-i dea „papa”. Vei observa ca imediat ce-l vei lua in brate si ii vei da lapticul, se la linisti. In astfel de situati este bine sa-i studiezi si celelalte miscari pe care le face pentru a te asigura ca este vorba despre plansul de foame. De obicei, cand le este foame, bebelusii deschid guritele, isi sug degetelele si bajbaie dupa sanul mamei cand sunt luati in brate.
„Sunt obosit!”
Chiar daca, de obicei bebelusii incep sa motaie imediat ce simt ca le este somn, unii dintre ei devin atat de itirati din cauza oboselii, incat par ca nu ne mai putem intelege cu ei. Un plans de oboseala se poate recunoaste dupa tonalitatea frematatoare care creste in intensitate. Un sugar care simte ca este ora pentru nani, va casca o data la cateva minute si se va freca la ochisori. Daca esti mama neexperimentata, va trebui sa acorzi foarte mare atentie acestor semne, pentru ca, in caz contrar, cel mic va deveni atat de obosit incat iti va fi foarte greu sa-l adormi mai tarziu. Cu cat este mai obosit, cu atat iti va fi mai greu sa-l linistesti, sunt de parere specialistii. Daca bebelusul da semne ca este exagerat de obosit, adica plange de nu-l mai poti alina, du-l in camera lui sau intr-un loc linistit din casa, tine-l in brate si mangaie-l pe burtica sau pe spate pana se calmeaza. Priveste-l in ochii si lasa-l si pe el sa te priveasca, pentru ca astfel el se va simti in siguranta alaturi de tine si va adormi in cateva minute. Daca nici acest truct nu da rezultate, inainte de a-l culca, fa-i o baita. De obicei baia de dinainte de culcare ii ajuta pe cei mici sa se relaxeze.
„Tine-ma in brate!”
Este posibil ca un bebelus sa planga doar pentru ca vrea sa fie tinut in brate? Sigur ca da. Daca puiul tau inceteaza sa scanceasca in minutul in care il iei in brate, inseamna ca asta isi doreste. Gandeste-te ca pana una alta, l-ai purtat noua luni in pantec si este normal ca acum sa duca dorul acelor vremuri. Nu-ti face griji ca daca il vei lua in brate ori de cate ori plange, il vei rasfata. Pana la trei luni, nici nu se pune problema de rasfat. Unii bebelusi, pur si simplu simt nevoia de a fi tinuti in brate de mamele lor. Insa nu toti bebelusii vor sa fie mereu bagati in seama .
„Schimba-mi scutecul!”
In timp ce unii bebelusi nu suporta scutecele murdare, altii par sa uite repede de acest disconfort. Primii sunt si cei mai galagiosi cand vine vorba de schimbatul scutecelor. Oricum acesta este un aspect care se poate verifica si remedia imediat ce ai primit primul semn.
„Sunt foarte stresat”
Daca vei observa ca micutul tau se supara atunci cand este supus prea multor stimuli, cum ar fi lumina excesiva in camera, sunete tari sau miscari bruste ( chiar si prea mult leganat in brate), studiaza cu atentie ce-l deranjeaza pentru a putea sa-i asiguri confortul care si-l doreste. Cand astfel de momente apar, incearca sa-l domolesti, asigurandu-i cel mai linistitor si calm mediu. Stinge lumina, sau trage draperiile la fereastra, elimina zgomotele din jurul lui si pune-l in patut lui. Unii bebelusi se simt confortabil atunci cand li se fixeatza o rutina a programului zilnic. Incearca sa stabilesti un orar fix de masa, de somn si de baie si ar fi bine sa-l respecti cu strictete.
„Vreau sa ma distrez!”
Este posibil ca un bebelus de sase saptamani sa se plictiseasca si sa se si manifeste in acest sens? Da. Studiile au aratat faptul ca bebelusii activi au o dorinta innascuta de a socializa cu ceilalti. Un nou-nascut iti poate arata printr-un scancet sau printr-un plans scurt ca este plictisit si ca vrea ca tu sa faci ceva in acest sens. S-ar putea ca in acelasi mod sa-ti comunice ca tot ceea ce-si doreste este sa te vada alaturi de el. Incearca sa-l distrezi cantandu-i, vorbindu-i sau jucandu-te in fata lui pentru ca el sa simta ca este inclus intr-un scenariu.
„Ma doare ceva!”
In general cel mai zgomotos plans apare atunci cand pe cel mic il doare ceva. Acest plans apare brusc si este la intensitate maxima. In astfel de situatii trebuie sa verifici cu atentie daca bebelusul se afla intr-o pozitie nu tocmai confortabila, daca si-a pris vreo mana sau un picior in scaunul lui sau in carucior. Daca totul pare in regula, iar el continua sa planga, cel mai indicat ar fi sa-l dezbraci de toate hainutele si sa cauti sursa disconfortului. Hainutele ar putea sa fie prea stramte, sau vreun fir de par sau o ata, s-ar putea sa i se fi infasurat pe unul dintre degetele de la picioare si sa-i intrerupa circulatia.
„Sunt bolnavior!”
Suntele pe care le scoate un bebe bolnavior sunt foarte diferite de plansului lui obisnuit si majoritatea parintilor stiu din instinct ca ceva nu este in regula cu cel mic. Un „plans de bolnavior” este slab, mai mult miorlait si insotit de o multime de semne fizice care arata acest lucru. Daca un copil pare inconsolabil, nu mai mananca ca de obicei, este tot timpul apatic si obosit sau, mai rau, are febra, vomita sau are diaree, trebuie sa consulti imediat un pediatru.