Sari la conținut

Poarta-l pe bebe corect!

Nu ceda tentatiei de a trece la un sistem de purtare a bebelusului cu fata spre sensul de mers, oricat de bine ar arata in poze. Nu e deloc sanatos pentru el!

 

A fost o perioada in care am vrut sa schimb sistemul de purtare pe care-l foloseam de cateva luni la un sistem construit si pentru purtarea bebelusului cu fata spre lume. Imi doream asta din cauza curiozitatii tot mai ridicate a piciului care-si rotea capsorul ca bufnita, in toate partile, sa vada cat mai multe din lumea care-i trecea pe langa urechi. O perioada l-am purtat pe sold, dar marsupiul meu nu era facut chiar pentru asta, asa ca m-am ales cu niscaiva dureri pe-o parte de spate. In carca, asemeni unui rucsac, nu-l puteam pozitiona deocamdata, dat fiind ca era prea mic si nu-mi putea comunica ce-l deranjeaza.

Asa ca am fost usor ademenita de pozele idilice in care mame fericite purtau cu succes bebelusi cu fata spre lume, multumiti ca le-a fost satisfacuta curiozitatea. M-am apucat sa caut cea mai buna oferta, cel mai sanatos model, sa citesc povestile cunoscutilor si necunoscutilor cu privire la astfel de sisteme de purtare. Nu numai ca m-au intors din drum la timp, dar m-au starnit sa deschid ochii tuturor mamelor purtatoare sau doritoare asupra imensului rau pe care aceste portbebe-uri il fac dezvoltarii fizice si psihice a copiilor! Iata ce se intampla mai exact:

 

1 Picioarele bebelusului nu sunt sustinute corespunzator. Acestea trebuie sa fie ridicate – in pozitia M sau broscuta, avand genunchii mai sus de fundulet. La sistemele de purtare a copilului cu fata, acestea atarna pur si simplu, ducand la probleme ale sistemului osos (nici coloana nu este sustinuta corect), eventual la displazie de sold, la deformarea oaselor coapselor si a celor pubiene.

2 Coloana se curbeaza anormal. Pozitionat corect intr-un sistem de purtare, bebe trebuie sa aiba spatele frumos rotunjit, asa cum sta si in burtica. Cu fata spre sensul de mers, pe bebe il „impung” in spate sanii sau burtica mamei ori burta mai masiva a tatalui, ceea ce ii provoaca arcuirea coloanei intr-un mod nesanatos.

3 Capul si gatul nu sunt sprijinite. Chiar daca vorbim de purtarea cu fata spre exterior a unui bebelus destul de mare, care are functii motorii bine dezvoltate, tot are nevoie de un pic de sustinere in zona capului si gatului din cand in cand, pentru ca oboseste sub actiunea atator stimuli. Iar daca adoarme, capul ii va cadea mereu in fata daca este purtat astfel.

4 Termoreglarea se face greu. Cand mama si bebe stau piept pe piept, schimbul de caldura dintre ei se face mai eficient, amandoi sunt mai protejati. Cand bebe sta cu spatele la mami, este mai expus, pentru ca pe spate are un strat mai consistent de celule de grasime decat pe piept si burtica.

5 Bebe este suprastimulat. Fascinatia lumii din jur se poate transforma curand intr-o stare de panica din cauza multitudinii de stimuli carora piciul trebuie sa le faca fata. Nu are contact vizual cu purtatorul, nu se poate linisti, nu poate adormi, va deveni repede agitat, morocanos, nemultumit.

6 Ti-e mai greu sa-l porti. Una e sa porti copilul „imbratisat”, cu fata spre tine, si altceva e sa ai atarnata de tine o greutate care parca te trage in toate directiile. Nu mai simti ca sunteti o echipa. In  plus, te alegi cu dureri de spate din cauza pozitiei arcuite la care te obliga aceste sisteme de purtare.

Asa ca renunta la idee si mai bine ia-ti un sling pentru purtat copilul pe sold.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!