Sari la conținut

Poti bea cafea cand alaptezi?

Cafeaua face parte din  lista cu alimente alimentele contraindicate cand alaptezi? Mama ta o sa-ti spuna ca da, moi iti spunem ca nu, daca iei in calcul cateva elemente de siguranta.

Exista convingerea ca in primele luni de viata ale copilului alaptat la san cafeaua este contraindicata pentru mama. Si asta pentru ca exista convingerea ca principalul coumpus activ din cafea, cafeina trece in laptele matern, iar bebelusul mic si nou nascutul reactioneaza promt la acesata. Plange mult, nu poate sa doarma sau este foarte agitat. De cealata parte este femeia-mama. Somn putin, oboseala si destul de multe frustrari. O ceaca de cafea pare uneori un adevarat elixir, o gura de aer si o pilula cu energie. Unde este adevarul?

Ce mananci cand alaptezi?

Un studiu publicat in Jurnalul de Pediatrie, nu confirma faptul ca bebelusii mamelor care alapteaza si care consuma cafea au probleme cu somnul. Cercetatorii au masurat consumul de cofeina in cadurul unui grup de peste 800 de femei care au baut cafea si care au alaptat in acelasi timp, si nu s-a putut stabili nici o corelatie intre somnul copilului si consuml de cafea al mamelor.



Insa este foarte important de precizat ca asta nu inseamna ca femeile care alapteaza pot bea cata cafea vor si ca pot manca ciocolata. Danielle Martin, medic pediatru, seful clinicii de Obstetrica din Toronto explica: "Exista, probabil, nu un risc pentru copil, in cazul in care femeile beau mai mult de o ceasca de cafea pe zi, dar numai de la doua-trei cesti de cafea pe zi in sus, dar efectele negative nu au nici o legatura cu somnul bebelusului. Cafeina este un diuretic, ceea ce inseamna ca un consum crescut de cafea o sa determine reducerea cantitatii de lapte prin stimularea diurezei. Una din conditiile pe care trebuie sa o respecte o femeie care alapteaza, pentru binele ei si al copilului este acela de a se mentine foarte bine hidratata. In ceea ce priveste cafeina din cafea si ciocolata acesta nu aduce nici un prejudiciu pentru somunl copilului, atat vreme cat femeia nu bea mai mult de doua cesti de cafea pe zi, si daca respecta regula de a bea un pahar de apa mare dupa fiecare masa a copilului".

Medicii si pediatrii au fost unanimi in a recomanda femeilor sa se bazeze pe instinctele lor. Sfatul lor este ca femeile sa reduca cafeaua daca au indicii ca aceasta il tulbura pe copil, desi nu exista nici o legatura care sa fi fost dovedita stiintific.

Regulile de aur ale alimentatiei la san

In plus recomandarea medicilor este aceea ca alaptarea sa se potriveasca cu stilul de viata al femeii. "Femeile nu trebuie sa priveasca si sa accepte alaptarea ca fiind o corvoada, care aduce regim de viata sever si restrictii alimentare. Femeia care alapteaza trebuie sa fie relaxata si calma, fericita si multumita, pentru ca in felul acesta poate alapta mai mult", spune Danielle Martin.



In concluzie: poti bea una, doua cesti de cafea pe zi. Te vor face sa te simti in forma si sa  ai mai multa energie. Cafeaua functioneaza si ca un foarte eficient antidepresiv dar si ca stimulent neurocerebral. Cafeaua nu este un aliment toxic sau daunator, ba chiar din contra. Singura grija pe care trebuie sa o ai este sa te pastrezi bine hidratata. In rest, un singur indemn: fiti fericite si alaptati-va copiii!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!