În primele luni de viaţă sistemul digestiv al bebeluşului se maturizează trecând prin foarte multe schimbări. În multe cazuri acestea se manifesta prin crampe, gaze şi vărsături. Există bineînţeles câteva remedii la care puteţi apela însă cel mai bun este timpul. În timp bebeluşul va fi suficient de matur încât să se poată descurca singur, până atunci însă are nevoie de ajutor.
O serie de poziţii sunt mai potrivite decât altele pentru bebeluşii cu stomac încărcat de gaze.
1. Bebeluşul pe umăr. Punem bebeluşul pe umăr ca şi cum vrem să îl ajutăm să eructeze şi îl lăsăm în poziţia respectivă până adoarme. Îi susţinem capul cu o mână (dacă bebeluşul îşi potriveşte capul în scobitura umărului nu e necesar) în timp ce cu cealaltă îi masam spatele în zona ce corespunde stomacului. Mişcările circulare vor ajuta bebeluşul să elimine gazele fără să îl batem pe spate. Pentru bebeluşii extremi de sensibili ne va fi de ajutor să ne mişcăm în sus şi în jos. O minge medicinală ne uşurează muncă, putem să stăm jos pe minge urmărind un film în timp ce bebeluşul se linişteşte pe umăr.
2. Bebeluşul pe antebraţ. Pentru bebeluşi care nu vor să stea pe umăr, o alternativă o reprezintă poziţionarea copilului pe antebraţ. Capul bebebusului se va afla în scobitura cotului în timp ce abdomenul va fi în contact cu antebraţul. Propria greutate a bebeluşului va aplica presiune pe burtica lui, tot ce ne mai rămâne nouă de făcut este să ne plimbăm puţin, pentru că ritmul mişcărilor să adoarmă copilul. Poziţia aceasta poate fi folosită foarte mult timp. Tot ce trebuie să faceţi este să folosiţi un antebraţ pentru partea superioară a corpului şi celălalt pentru partea inferioară.
3. Bebeluşul pliat. Aceasta e o foarte bună poziţie care ne ajută să calmăm colicii, dar şi să ajutăm bebeluşul în cazul în care acesta e constipat.Această poziţie are 2 variantă, una în care bebeluşul sta cu faţa la noi, cu spatele sprijinit de braţele noastre şi cu picioarele pe pieptul nostru şi una în care bebeluşul sta cu spatele lipit de pieptul nostru şi cu picioarele pe antebraţele noastre.
4. Bebeluşul pe burtă. Bebeluşilor le place în general să stea pe burta pentru că această poziţie le linişteşte stomacul. Problema e că această poziţie creşte şansele sindromului morţii subite, astfel încât nu vrem să aşezăm bebeluşul astfel în pătuţ şi să plecăm. Şi oricum un bebeluş cu colicii simte nevoia să stea aproape de părinţii săi şi nu ar accepta să stea singur în pătuţ. O soluţie bună pentru a linişti bebeluşul e să ne întindem în pat şi să aşezăm bebeluşul cu burtă în jos pe pieptul nostru. După ce adoarme putem să încercăm să mutăm bebeluşul în patul lui. Putem şi alăpta în această poziţie dacă dorim să o menţinem mai mult timp. Aceasta e o poziţie foarte confortabilă pentru părinţi pentru că nu ne solicita fizic aproape deloc, iar în plus ne permite să citim sau să ne uităm la un film.
Dacă aveţi un bebeluş care are în permanenţă de ajutorul vostru pentru a se linişti, reţineţi că asta nu va dura pentru totdeauna. E o chestiune de timp până când bebeluşul va avea capacitatea de a se calma singur.
Articole relationate
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Dana Budeanu, amintiri de când a născut. A povestit cum și-a adus fetele pe lume, acum fix 20 de ani
Mare sărbătoare în familia Danei Budeanu! Creatoarea de modă le sărbătorește pe gemenele sale, care au venit pe lume în urmă cu 20 de ani, pe 22 noiembrie....
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu