Sari la conținut

Prebioticele la bebeluşi. Cele mai bogate alimente în prebiotice

Dacă despre importanţa probioticele am mai vorbit, acum este momentul să le acordăm importanţa cuvenită şi prebioticelor - fibre solubile, fermentabile, cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului.

► Citeşte şi Probioticele la bebeluşi – Partea I. Când se pot administra şi care este rolul lor

Ce sunt prebioticele sunt cu ce sunt diferite de probiotice?

Cel mai bun mod prin care putem defini prebioticele este raportându-ne la probiotice. Dacă probioticele sunt așa-numitele bacterii bune, care se găsesc în mod natural în organismul nostru și care ajută la asimilarea substanțelor nutritive, luptând cu infecțiile, atunci trebuie să ştim că prebioticele reprezintă hrana probioticelor.

În mod natural, probioticele refac echilibrul florei intestinale şi împiedică bacteriile dăunătoare să provoace probleme precum inflamaţii, infecţii sau probleme intestinale care duc la diaree sau la sindromul colonului iritabil. 

Pe de altă parte, prebioticele sunt total diferite de probiotice. În primul rând, spre deosebire de acestea, prebioticele nu sunt organisme vii, ci fibre solubile, fermentabile, care nu sunt capabile să se digere în stomac. Acest lucru le permite să circule prin intestine, unde ajung să fie hrană pentru probiotice.

De ce este importantă hrana pentru probiotice? Pentru că acestea încearcă să găsească hrană pe unde pot, existând riscul să consume mucusul de pe intestine, în lipsă de altceva. Şi cum mucusul este cel care ne protejează de bacteriile dăunătoare, ne expunem  la inflamaţii sau chiar la infecţii. Deci, hrana pentru bacteriile bune este esenţială, pentru că, fără combustibilul potrivit, bacteriile bune pot muri sau, mai rău, se pot întoarce împotriva noastră.

Care sunt cele mai bogate alimente în prebiotice?

  • Legume: usturoi, ceapă, praz, sparanghel, sfeclă roşie, mazăre verde, porumb dulce, varză creață, năut, linte, fasole roşie kidney, soia.
  • Fructe: Mere, nectarine, piersici, curmale japoneze, pepene roşu, rodie, fructe uscate.
  • Cereale: orz, paine de secara, biscuiti de secara, paste, cuşcuş, tărâţe de grâu, pâine de grâu, ovăz
  • Nuci şi seminţe: fistic, caju.
  • Altele: laptele de mamă

În funcţie de vârsta bebeluşului, în puteţi oferi alimentele de mai sus, pentru o hrană sănătoasă, bogată în prebiotice.

► Citeşte şi Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!