Iritatia de scutec este una din cele mai frecvente probleme dermatologice a bebelusului. Ea se manifesta prin inrosirea zonei, putand sa cuprinda atat zona feselor cat si partea de sus a picioarelor. Aceasta iritatie apare aproape intotdeauna in timpul unui episod diareic. Daca nu se iau masuri rapide iritatia se poate agrava, ajungandu-se, chiar la rani deschise.
Prevenirea iritatiei de scutec
Iata cateva metode de prevenire
· Cea mai buna metoda de aparare este ca bebelusul sa aiba mereu pielea uscata, asa ca schimba scutecul bebelusului cat mai repede dupa ce l-a murdarit.
· Curata zona genitala a bebelusului de fiecare data dupa ce ii schimbi scutecul. Atunci cand il cureti nu freca pielea bebelusului. Este preferabil sa folosesti apa si nu servetele umede.
· Acopera pielea expusa iritatiilor cu un strat subtire de crema protectoare. Poti cumpara creme pe baza de petrol sau oxid alb de zinc. Nu folosi pudra de talc, pentru ca bebelusul tau ar putea-o inspira si i-ar putea afecta plamanii.
· Cand vei incepe sa hranesti bebelusul cu mancare solida, introdu alimentele pe rand lasand intre ele o pauza de cateva zile. Asa iti vei da mai usor sema daca o iritatie este rezultatul unei alergii alimentare si poti scoate alimentul respectiv din dieta bebelusului.
· Nu strange foarte tare scutecele in asa fel incat sa nu lasi loc aerului sa circule si pielii sa respire
· Daca nu folosesti scutece de unica folosinta evita sa speli scutecele cu detergenti care contin parfumuri si nu folosi balsam de rufe, ambele pot irita pielea bebelusului. Foloseste apa fierbinte si clateste de doua ori scutecele bebelusului. Poti sa adaugi si o jumatate de ceasca de otet la prima clatire pentru a elimina iritantii alcalini. Daca folosesti scutece de unica folosinta, incearca sa schimbi marca si vezi daca asta ajuta.
· Alapteaza-ti bebelusul cat se poate de des. Urina bebelusului si alcalinitatea scaunului pot cauza iritatii ale pielii, care il pot predispune la aparitia eczemelor. Alaptarea este benefica pentru ca scade PH-ul scaunului bebelusului, facandu-l neacid. Alaptatul creste semnificativ si rezistenta la infectii, in general, ceea ce inseamna ca va fi mai putin probabil sa ia antibiotice care la randul lor contribuie la aparitia iritatiilor.
Tratamentul iritatiei de scutec
Cel mai bun remediu este sa pastrezi pielea bebelusului cat se poate de curata. Folosind un unguent special care formeaza un strat protector pe piele impotriva urinei si scaunului.
Daca vremea este frumoasa si el se poate juca afara sau intr-o camera a carei podea este usor de curatat, renunta la scutec si lasa cat mai mult pielea in contact cu aerul pentru a se putea vindeca. Din cand in cand iti poti lasa bebelusul sa doarma fara scutec, dupa ce ai pus sub lenjerie o bucata de plastic pentru a preveni udarea patului.
Daca bebelusul tau are pielea foarte sensibila, evita servetelele care contin alcool pentru a preveni iritatiile.
Un caz usor de iritatie ar trebui sa se vindece in trei patru zile, daca ai grija ca pielea sa fie mereu uscata. Daca iritatia persista, se intinde sau, oricum, se agraveaza, cel mai bine e sa duci bebelusul la doctor. Acesta iti va prescrie un antibiotic pentru infectie sau un unguent pentru iritatie.