Din fericire, copiii sunt uşor de trasportat, mai ales atunci când sunt micuţi, micuţi şi nu s-au înarmat cu un întreg arsenal de ţipete şi zbierete (plus lovituri suplimentare din picioare). Chiar şi atunci există însă modalităţi de a face călătoria plăcută. Dar până atunci hai să vedem cum îl poţi întia pe cel mic în tainele călătoriei şi cum să faci că totul să decurgă bine.
Ce să pui la pachet
Împachetarea lucrurilor este destul de simplă, indiferent de „tipul” de copil pe care îl ai. Dacă cel mic este obişnuit să îşi arunce des suzeta din gură, ia pur şi simplu mai multe suzete cu tine. În cazul în care le va arunca prin maşina în timpul călătoriei poţi să îi scoţi altele noi din pachet. Odată ce vei ajunge la destinaţie le poţi, spala, steriliza şi le poţi refolosi.
În cazul în care celui mic îi place să fie îmbrăcat curat mereu, nu te pregăti cu tone de haine. Nu vei face altceva decât să îţi faci inutil nervi la împachetat, despachetat şi păstrat hainele în ordine la hotel. Ia mai puţine haine (gândeşte-te la ce haine poartă acasă în aceeaşi perioadă de timp) şi spală-le acolo unde îţi petreci concediul. Este absolut normal că mamele să spele hainele copiilor la hotel sau la camping. Dacă vrei să stai mai liniştită şi să nu îţi baţi capul cu spălatul, întreabă dinainte la hotel care este tariful pentru spălarea hainelor copilului. Cel mai bine ar fi să menţionezi că este vorba de un bebeluş, ca să nu te taxeze la preţurile mari cerute pentru spălarea hainelor adulţilor.
Scutecele fac parte din obsesia mămicilor şi trebuie să aibă cu ele zeci şi zeci de scutece de unică folosinţă. Încearcă să îţi faci viaţa uşoară şi să te gândeşti că oriunde vei merge (doar dacă nu te duci în vârful muntelui) vei găsi scutece de cumpărat. Diferenţa dintre preţul de hypermarket pe care îl dai pe scutecele de acasă cumpărate la cantităţi mari şi cel dat pe scutecele găsite la magazinele locale sau farmacii nu este atât de mare încât să justifice transportarea unei cutii mari de scutece care te va încurca şi pentru care va trebui să laşi acasă alte lucruri importante. Ia scutece numai pentru drum şi câteva în plus de siguranţă.
Ce trebuie să iei neapărat cu tine sunt medicamentele de urgenţă (cele pentru febră, diaree, vomă). Nu vrei să începi să cauţi aceste medicamente în mijlocul nopţii în timp ce bebeluşul plânge de febră şi durere. Trebuie să ai la tine, pe lange medicamentele de febră şi durere, soluţii electrolitice care să împiedice deshidratarea bebeluşului în cazul vomei şi diareei şi pansamente şi medicamente de prim ajutor în cazul rănilor (pansamente antiseptice, rivanol sau betadina, crema cu antibiotic). Dacă bebeluşul are probleme specifice de sănătate (sau a avut anumite episoade în perioada dinaintea excursiei), ia medicamentele necesare.
►Citește aici ce trebuie să conțină farmacia de vacanță
Jucăriile sunt un alt lucru pe care nu îl poţi exclude din bagaje. Trebuie să fii pregătită cu mai multe jucării (vechi şi noi) care să îl distragă pe cel mic în timpul călătoriei. Lasă însă acasă jucăriile care cânta sau fac zgomot. Mai ales dacă vei merge cu avionul, ceilalţi călători îţi vor fi recunoscători.
Şi nu uita de lucrurile de ronțătit! Vor face deliciul celor mici (şi al părinţilor) şi le vor asigura o distracţie suplimentară.
Alte recomandări:
- Sună la hotel dinainte şi vei dacă îţi poate asigura pat de copil, scaun pentru masa sau orice alt tip de echipament.
- Dacă mergi cu avionul, suna dinainte la linia aeriană şi vezi care este politica lor ăentru echipamentul bebeluşilor. Pentru zborurile lungi, gândeşte-te serios să cumperi un loc suplimentar sau să iei cu ţine scaunul de maşină.
- La aeroport, pregăteşte toate pungile şi sticlele cu lichide şi mâncare pentru bebeluşi ca să nu pierzi vremea deschizând bagaje.
- Dacă mergi cu maşina, ai grijă să ai la îndemână jucării şi snacksuri şi un scutec pentru opririle la benzinării sau restaurante.