Pe primul meu copil l-am născut în ianuarie. Îmi amintesc şi acum că zăpada se instalase de parcă era la ea acasă, dar măcar gerul părea să ne dea pace, în timp ce soarele mai dădea din coate printre nori. Chiar şi în aceste condiţii, era departe de mine gândul de a-mi scoate copilul din casă. Mai bine mai aştept puţin… gândeam eu, ori de câte ori mă întreba cineva dacă l-am scos la aer. Deşi ştiu că grijile mele erau perfect normale, fiind la primul bebeluş, mi-a trebuit puţin să mă acomodez cu ideea că omuleţului chiar îi prinde bine să iasă la aer. „Bebelușii și părinții au nevoie de aer curat. Asta dacă nu este foarte frig afară. Plimbările îl ajută pe bebeluș să se obișnuiască mai ușor cu anotimpurile şi cu ciclul noapte/zi, iar deseori îl ajută să se calmeze atunci când este agitat și plânge”, explică Erika Landau, medic pediatru și autorul cărții „The Essential Guide to Baby’s First Year.
Prima iarnă a bebeluşului. E prea frig pentru bebeluș
„Nou-născuţii pierd căldură mult mai repede decât adulții, iar cu cât bebeluşul este mai mic, cu atât îi este mai dificil să facă faţă temperaturilor scăzute. Trebuie să ştiţi că bebelușii nu au abilitatea de a se încălzi prin tremurat şi nici grăsimea corporală necesară pentru a se încălzi, atunci când le este frig”, afirmă Kate Pittgen, director al secției de Dermatologie Pediatrică din cadrul Centrului Medical pentru Copii „John Hopkins” din Baltimore, SUA.
Prima iarnă a bebeluşului Îmbracă-l în straturi
,,Niciun părinte nu vrea ca micuţului să-i fie rece, de aceea tendința este de a-l îmbrăca prea gros când ies afară, mai ales pe perioada sezonului rece. Cel mai bine este să-l îmbraci cu un strat suplimentar de haine, față de cum ești tu ca părinte îmbrăcat”, spune medicul pediatru Landau. Alege haine din materiale care lasă pielea să respire, cum sunt cele din bumbac. Mai mult, ai grijă ca ele să nu fie nici prea mari, nici prea mici. Dacă bebeşul poate haine mult prea mici, există riscul să îi provoace senzaţii dureroase, să nu îi ţină de cald sau să îi împiedice digestia.
► Citeşte şi Hainele bebeluşului – Ce haine sunt periculoase pentru bebeluş
Prima iarnă a bebeluşului. Fără prea multe haine în scaunul din maşină
Hainele groase, pufoase, fularul, fesul – nu au ce căuta pe copil, în timp ce stă în scaunul din maşină, explică Rallie McAllister, coautor al cărţii The Mommy M.D. Guide to Your Baby's First Yea. Pot pune copilul în pericol, pentru că centura trebuie lăsată mai lejeră, astfel încât să încapă cu toate hăinuţele de pe el. Iar în caz de accident, distanţa dintre centură şi corpul copilului s-ar putea dovedi prea mare pentru ca micuţul să mai fie protejat. Copilul trebuie îmbrăcat în funcţie de temperatura din maşină, nu de cea de afară.
Prima iarnă a bebeluşului. Fii atentă la reacţii
Dacă afară este foarte rece (la limita înghețului) sau dacă vântul este puternic, evită să-l scoți pe bebeluș afară, excepţie făcând plimbările scurte de acasă la scaunul de mașină și înapoi. Dacă este rece afară, dar nu bate vântul, îmbracă-l cu un combinezon sau geacă groasă de iarnă, cu căciulă, mănuși, papuci mai groși, iar deasupra de el în căruț poți să pui și o păturică. Ideal este ca plimbările să nu dureze mai muz de 20-30 de minute. “Verifică din când în când bebelușul, pentru a observa eventualele semne de disconfort. Dacă îi este prea cald, începe să se înroșească la față, este agitat, iar pielea îi este caldă. Îți dai seama că-i este rece dacă are ochii înlăcrimați, este agitat, iar pielea este rece”, spune medicul Rallie McAlliester, coautorul cărții ,,The Essential Guide to Baby’s First Year”.
Germeni sunt peste tot. „Nu degeaba iarna este numită sezonul îmbolnăvirilor. Copiii răcesc în medie de 6 până la 10 ori pe an. Iar asta deoarece sistemul lor imunitar încă nu este dezvoltat, iar ei sunt expuși la tot felul de viruși.E adevărat, îi ajută vitaminile şi mineralele luate din laptele matern sau din formulă, însă nu sunt de ajuns.”, adaugă Wendy Sue Swanson, medic pediatru în Seattle, SUA.
► Citeşte şi Cum îngrijim ochii copiilor iarna. Sfaturi de la medicul oftalmolog
Prima iarnă a bebeluşului. Membrii familiei trebuie vaccinaţi
,,Îi îndemn mereu pe părinți să facă vaccinul împotriva răcelii, a tusei convulsive, aceasta fiind și una dintre metodele prin care poate să fie protejat bebelușul de afecțiuni specifice sezonului rece. Ei sunt cei mai apropiaţi de bebe și pot transmite ușor orice fel de problemă de sănătate”, spune dr. Sue Swanson. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât bebelușul este prea mic pentru imunizare. De exemplu, el nu poate să fie altfel protejat împotriva tusei convulsive – o boală gravă pentru această categorie de vârstă și des întâlnită pe perioada sezonului rece – până nu va face cele trei doze de vaccin la 2, 4, respectiv 6 luni.
Prima iarnă a bebeluşului. Atenţie la igiena mâinilor
Bebelușii își bagă des mâinile în nas și în gură, de aceea este important ca ele să fie curate, lucru valabil și pentru părinți, este de părere medicul Landau. Spală mâinile bebelușului cu loțiune specială pentru el, apoi clătește cu apă caldă. Bineînţeles că şi părinţii trebuie să facă același lucru, mai ales după ce au schimbat scutecul, înainte de a-i da de mâncare micuțului sau când vin de afară. Important este și să te ștergi bine pe mâini, mai ales că germenii se transmit mult mai ușor dacă mâinile sunt ude. Dacă sunteţi plecaţi, de ajutor sunt și soluțiile dezinfectante pentru mâini care conțin o cantitate mai mare de alcool. ,,Alcoolul se evaporă destul de repede, așa că nu trebuie ca părintele să-și facă griji că-l expune pe bebeluș”, este de părere Bernard Cohen, profesor de dermatologie pediatrică la Centrul Medical pentru Copii ,,John Hopkins”.
Prima iarnă a bebeluşului. Atenție la temperatura din casă
Atenţie: încălzirea locuinței poate face ca umiditatea din încăpere să scadă, aerul să fie uscat, iar acest lucru să afecteze pielea delicată a bebelușului. „Pentru a evita acest lucru este bine ca temperatura din încăperi să fie menținută între 21 și 23 de grade Celsius. Aceasta este și temperatura ideală pentru când micuțul doarme. Nu doar că nu este afectată pielea lui, ci se reduce și riscul de apariție a sindromului de moarte subită la sugari”, sugerează medicul Kate Pittgen. Bine este ca pe timpul nopții să-l îmbraci pe bebeluș într-o salopetă, apoi să folosești un sac de dormit. La fel de importantă este și umiditatea din încăpere recomandat este între 40 și 60%.
Sursa foto: Free pik