Sari la conținut

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştim despre bebeluşi

Cea mai semnificativă trăsătură a bebeluşului ar trebuie să ne înveţe cum să avem grijă de el

Ne dorim să ştim totul despre puiul nostru, să vină pe lume cu un manual de instrucţiuni pe care să îl respectăm Dumnezeieşte, numai să fim sigure că nu dăm greş cu nimic… Din păcate, însă, nu se poate, trebuie să ne cunoaştem piciul zi de zi. Dar trebuie să ştim, însă, un lucru care ne poate schimba percepţia asupra îngrijirii lui: bebeluşii vin pe lume mult mai devreme decât ar trebui. Şi nu vorbim despre prematuri, ci despre aceia născuţi „la termen”.

Potrivit specialiştilor, din cauza mărimii limitate a pelvisului femeilor, bebeluşii se nasc mai devreme decât ar trebui. Iar pentru ca naşterea naturală să poate fi posibilă, bebeluşii se nasc având creierul la un sfert din mărimea unui creier adult şi oasele încă nefuzionate în întregime.

Cât de devreme se nasc bebeluşii? Anumiţi pediatri consideră primele 3 luni de viaţă ale bebeluşului drept cel de-al patrulea trimestru de sarcină, pentru a sublinia lipsa de abilităţi sociale ale nou-născuţilor alţii susţin că, în fapt, bebeluşul ar trebui să stea în burta mamei încă 18 luni, pentru a deprinde aptitudinile de supravieţuire  - mâncat singur, mers şi nu numai. În plus, oasele craniului nu fuzionează perfect până la cele 18 luni, pentru a da creierului spaţiu să se mărească. De aceea, pentru o dezvoltare armonioasă, micuţul trebuie să se simtă iubit, îngrijit, să simtă că are pe cine conta, la novoie.

►Citeşte şi „Lasă-l să plângă că face plămâni!”- o mare tâmpenie

De ce este atât de important să ştim acest lucru? Pentru a realiza că noi, mămicile, avem îndatorirea de a-l face pe cel mic să e simtă ca în uter – adică perfect. Să nu îi fie foame, frig, cald, să nu îl doară nimic. Lumea din jurul lui ar trebui să fie extensia pântecului în care şi-a petrecut 9 luni din viaţă.

Este important, aşadar, să reţinem că:

  • Bebeluşul este încă precum un făt , până la împlinirea celor 18 luni. În tot acest timp, este de datoria noastră să îi asigurăm un mediu calm, confortabil, să fim prezenţi.
  • Un bebeluş este ca un sistem dinamic ale cărui personalitate şi sănătate se construiesc de cei care îl îngrijesc, cărămidă după cărămidă, în timpul primelor 18 luni.
  • Nu trebuie să stresăm copilul, să îi schimbăm mediul, ci să îl ghidăm, uşor – uşor, către o rutină.

Înţelegând cum trebuie îngrijit un bebeluş, oferindu-i ceea e are nevoie, ne asigurăm că îl ajutăm să se dezvolte frumos şi sănătos. 

Sursa foto: Photo by Julie Johnson on Unsplash
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!