Bebeluşii nu acuză prea multe de sănătate; principalul lor inamic o reprezintă durerile de burtică, direea sau constipaţia şi... cam atât! Cel puţin în primele luni din viaţă. Iar dacă unele remedii par a ameloria durerilor micuţilor, probioticele se dovedesc a fi mai mult de atât.
Probioticele la bebeluşi. Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt așa-numitele bacterii bune, care se găsesc în mod natural în organismul nostru și ajută la asimilarea substanțelor nutritive, luptând în același timp împotriva infecțiilor. Administrate în cantitățile adecvate, probioticele pot avea efecte bune asupra sănătății gastrointestinale
Probioticele la bebeluşi. Cum lucrează probioticele?
Copilul poate intra în contact cu tot felul de bacterii, unele rele, care sunt ținute sub control de cele bune, altele bune, altele rezistente, care se înmulțesc necontrolat și dau naştere infecțiilor. Atunci, sistemul imunitar începe lupta, numai că nu întotdeauna face față și, în acele momente, necesită întăriri: tratament antibiotic. Antibioticele omoară bacteriile, dar nu doar pe cele rele, ci și pe cele bune, așa că de multe ori după un tratament antibiotic, flora din intestin este afectată serios; iar pentru a restabili echilibrul din intestine, se recomandă un aport de bacterii bune, pe numele lor probiotice.
Probioticele la bebeluşi. Surse de probiotice la bebeluşi perioada de administrare:
- Naşterea naturală :) - puține persoane cunosc faptul că atunci când un bebeluș trece printr-o naștere vaginală, acesta beneficiază de prima sa doză de probiotice. 60% dintre nașterile vaginale oferă copiilor prima inoculare cu probiotice, ceea ce se întâmplă doar în cazul a 1% din nașterile cezariene.
- Lapte matern - Consumul de lapte matern conține și mai multe probiotice. S-a demonstrat faptul că colostrul mamei are un conținut de probiotice de până la 40%. Acest lapte care apare imediat după naștere joacă un rol important în clădirea unui sistem imunitar mai puternic.
- Budră cu probiotice – Conform Societăţii Române de Pediatrie – încă din prima zi din viaţa bebeluşului, dar la recomandarea medicului.
- Iaurt – de la 7 luni
- Brânză cottage – de la 12 luni
- Lapte de soia – de la 12 luni
Probioticele la bebeluşi. Ce efecte au probioticele
- La bebelușii prematuri –scăderea riscului de sepsis la cei născuți cu greutate mica. Practic, le ajută sistemul imunitar imatur să lupte cu bacteriile din mediu.
- Ameliorarea balonării.
- Ameliorarea diareii, a constipației și a durerilor cauzate de sindromul intestinului iritabil.
Probioticele la bebeluşi. Pot avea antibioticele efecte adverse?
Probioticele sunt considerate sănătoase pentru bebeluşi, iar şansele să aibă efecte adverse grave sunt sunt infime. Singurele reacţii negati s-ar putea concretiza în balonare, flatulenţă, diaree şi dureri uşoare de burtică. Efectele adverse ale probioticelor sunt blânde şi nu afectează sănătatea micuţului