Toate femeile care se pregătesc să devină mame pentru prima oră ard de nerăbdare să îşi ţină în braţe pruncul perfect, cu obrăjorii roşii şi cu pielea catifelată, care miroase a puritate. Numai că, în realitate, lucrurile stau puţin diferit. Sunt foarte rare momentele în care bebeluşul care vine pe lume arată exact ca în imaginaţia mamei. A fi nou născut implică o mulţime de schimbări, de „efecte adverse” neobişnuite pentru mamele-începătoare.
Aşa că, înainte de a deveni mamă, pregăteşte-te pentru toate aceste atribute surprinzătoare, dar normale, pe care ghemotocul tău, foarte probabil, ţi le va prezenta.
Privirea încrucişată – În primele şase săptămâni, majoritatea copiilor au privirea încrucişată, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te îngrijorezi. Ochii bebeluşului se adaptează la noile experienţe şi stimuli, de aceea organismul bebeluşului are nevoie de puţin timp pentru a învăţa să controleze muşchii oculari şi să îşi perfecţioneze tehnicile de focalizare. Dacă, însă, după 6 – 8 săptămâni nu vezi nicio schimbare, consultă medicul specialist.
Somn zgomotos – Ştiţi expresia doarme precum un bebeluş? Luaţi-o şi aruncaţi-o pe geam :D. Pentru că bebeluşii nu dorm deloc atât de liniştit precum te-ai aştepta. Centrul de control din creier responsabil cu respiraţia este imatur, ceea ce înseamnă că vei auzi gemete, şuierături, grohăieli, sforăituri şi tot felul de alte sunete ciudate şi totodată amuzante. Toate aceste zgomote sunt cauzate de faptul că bebeluşul are nările şi căile aeriene destul de înguste în primele săptămâni de viaţă, ceea ce face că mucusul să fie prins în anumite zone şi să vibreze la trecerea aerului, dând naştere acestor sunete.
Reflexul Moro – Te surprind mişcările bruşte, ca nişte tresăriri, ale bebeluşului? Află că sunt perfect normale! Reflexul de tresărire sau reflexul Moro este însoţit de mişcări care apar uneori întâmplător, fără motiv, iar alteori când cel mic aude un zgomot puternic.Trebuie să ştii că aceste mişcări vor dispărea de la sine în jurul vârstei de 3 - 4 luni.
►Citeşte şi Dezvoltarea psihomotorie a bebeluşului de la 0 la 2 luni
"Sărutul îngerilor" sau "ciupiturile berzei" - "Sărutul îngerilor","ciupiturile berzei", "căpşunele", "pete cafea cu lapte"... există tot felul de denumiri populare pentru semnele cu care vin pe lume unii bebeluşi. Mulţi părinţi pun aceste pete pe seama unei superstiţii: dacă mămica a furat în perioada sarcinii un obiect sau un fruct, forma acestuia va apărea pe pielea pruncului, ca să o urmărească toată viaţa. Superstiţia nu are însă niciun fel de explicaţii ştiinţifice.
Semnele apărute pe pielea bebeluşilor pot fi permanente sau pot dispărea în timp. Cele mai cunoscute sunt petele roşii sau roz (de culoarea somonului), numite de specialişti hemangioame, care apar fie la ceafă ("ciupiturile berzei"), fie pe pleoape, între sprâncene sau pe frunte ("săruturile îngerilor"). Aceste pete dispar de regulă după câteva luni de la naştere, dar uneori se estompează abia după câţiva ani.
Lanugo sau puful de pe pielea bebeluşilor – Nu te aşteptai ca micuţul să se nască cu perişor pe el? Stai liniştită, nu e nimic anormal. Lanugo este un păr fin care acoperă corpul fătului în uter şi care poate fi observat cu uşurinţă şi după naştere, în perioada de nou-născut. Lanugo nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinţi, întrucât cade de la sine. Orice măsură sau intervenţie de îndepărtare a pufului prin frecare sau epilare poate avea repercusiuni severe asupra sănătăţii pielii sensibile a nou-născutului!
Capul are o formă ciudată – Naşterea nu a fost grea numai pentru ţine, dragă mămică, ci şi pentru bebeluş. Deoarece capul lui este moale şi maleabil la naştere, trecerea prin canalul de naştere (mai ales pe lângă osul tău pelvian) se poate să îi fi cauzat anumite deformări temporare. În cazul în care nu ai născut natural, poţi observa că apar anumite porţiuni aplatizate pe capul bebeluşului, mai ales pe părţile pe care se sprijină când stă întins sau doarme.
Nu te îngrijora, se va îndrepta de la sine! Poţi incearca, în schimb, să îl ţii cât mai puţin pe spate, atunci când este treaz, ca să nu se aplatizeze şi mai tare zona.
Bebeluşul “are sâni” – Dacă ţi se pare că cel mic are sâni, trebuie să ştii că nu, nu ai luat-o razna! Bebeluşii sunt expuşi la aceeaşi hormoni responsabili de laptele din sânii tăi, numai că efectele sunt uneori diferite asupra fetusului. Expunerea poate provoca uneori dezvoltarea ţesutului său mamar, deoarece corpul lui are nevoie de un timp pentru a elimina din sistem hormonii buclucaşi. În orice caz, nu trebuie să îţi faci griji, pentru că în general acest efect dispare de la sine.
Lacrimi de crocodil – Nu te îngrijora, dacă vezi că bebeluşul nu are lacrimi. Trebuie să ştii că, deşi nou-născuţii dispun de glande şi canale lacrimale (şi dispun de reflex lacrimal asemănător celui prezent la adulţi când taie o ceapă), ei produc lacrimi doar cât să umezească şi să protejeze ochii (în lipsa lor, corneea ar suferi leziuni şi ar putea apărea cheratită), ceea ce înseamnă că nu poate există un exces în acest sens. Cercetările au demonstrat faptul că bebeluşii îşi dezvoltă sistemul lacrimal intrauterin, încă de la vârstă de 42 zile, iar canalele şi glandele la de 60 de zile. Însă, abia după 1-3 luni vor apărea primele lacrimi adevărate, odată cu dezvoltarea glandelor.
►Citeşte şi De ce își țin bebelușii pumnii strânși?