Sari la conținut

Problemele respiratorii ale prematurilor

Daca bebelusul tau este nascut prematur, una dintre principalele lui probleme va fi cea a plamanilor. Plamanii nu sunt considerati a fi perfect functionali pana in jurul saptamanii 35 de sarcina. Daca bebelusul se naste inainte de acest termen, este posibil ca plamanii sai sa nu fie maturati indeajuns si sa aiba probleme de respiratie.

SDR – Sindromul de detresa respiratorie

O problema serioasa de respiratie este sindromul de detresa respiratorie si, din pacate, este cel mai des intalnita problema in sectia de terapie intensiva neonatala. Dar, datorita avansului tehnologic si a cercetarilor in domeniu, astazi bebelusii cu SDR au o rata de supravetuire de 99%.

Bebelusii cu SDR se chinuie sa respire deoarece plamanii lor nematurizati indeajuns nu produc destul surfactant, o proteina care previne micii saci de aer din plamani sa intre in colaps.

Incepand cu anii ’90 s-a introdus terapia cu surfactant care a dus la reducerea cu peste 50% a deceselor provocate de SDR.

Administrarea unui surfactant exogen este indicata la primele semne de detresa respiratorie. Unii medici recomanda chiar imediat dupa nasterea nou-nascutului.

Bebelusii cu SDR mai pot beneficia de un tratament numit C-PAP (presiune aeriana pozitiva continua). Oxigenul este livrat bebelusului prin nari sau printr-un tub inserat in trahee. Ca si terapia cu surfactant, C-PAP previne colapsul micilor saci cu aer. C-PAP il ajuta pe bebelus sa respire, insa nu respira pentru el. Bebelusii cu probleme severe ar putea nevoie de ventilatie mecanica in timp ce plamanii lor se refac.

DB – displazie bronhopulmonara

Displazia bronhopulmonara este o boala cronica de plamani des intalnita in cazul prematurilor care au tratati pentru SDR.  Acestia pot acumula lichid in plamani, cicatrici si rani ale plamanilor. Medicamentele ii pot face sa respire mai usor. De obicei, bebelusii cu DB se insanatosesc in jur de 2 ani insa altii pot dezvolta o afectiune a plamanilor asemanatoare cu astmul.

Tratamentul displaziei bronhopulmonare include cateva terapii si o dieta speciala. Se recomanda oxigenoterapia (la fel ca si in cazul SDR) care introduce oxigen in pamanii bebelusului si il ajuta sa respire si medicatia care include diuretice si bronhodilatatoare si, uneori, chiar corticosteroizi.

Dieta copiilor cu DB trebuie sa aiba un aport caloric mult mai mare decat in cazul copiilor sanatosi, deoarece ei depun un efort suplimentar constant pentru a respira si au nevoie de mai multa energie. De asemenea, este indicata si suplimentarea cu vitamine a dietei pentru a-i ajuta sa aiba un sistem imunitar puternic care sa lupte impotriva infectiilor.

Chiar daca s-au imbunatatit radical tratamentele pentru ingrijirea bebelusilor nascuti prematur, multi bebelusi trebuie inca sa faca fata complicatiilor si problemelor pe termen lung. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!