Sari la conținut

Prof. dr. Mihai Craiu: ”Copiii se pot deshidrata grav zilele acestea”. Trei recomandări esențiale anti-caniculă pentru părinții cu copii mici

Temperaturile extrem de ridicate ne provoacă un mare disconfort, zilele acestea. Iar dacă noi, adulții, facem față cu greu caniculei, cu siguranță bebelușii noștri¸ mult mai sensibili și chiar predispus la apariția unor afecțiuni din cauza expunerii necontrolate la soare, resimt și mai dificil căldura aproape insuportabilă.

În acest context, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România, prof.dr. Mihai Craiu, a făcut câteva recomandări care ar trebui adoptate de părinții cu copii mici.

A venit vara la modul … fierbinte,
scrie prof.dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. Trei sunt precauțiile majore care ar trebui luate de părinții cu copii mici acasă sau în vacanță.

”1. Atenție la expunerea directă la soare! Sugarii cu vârstă sub 6 luni nu ar trebui expuși acțiunii directe a razelor solare. În mod categoric NU între orele 11.00 și 15.00 după amiază!

Citește și Temperaturi extreme. Cele mai potrivite haine de vară, pentru bebeluși

2. Dacă totuși suntem la plajă cu un copil mic, care se poate deplasa singur, și acesta nu stă sub umbrelă, este imperios necesar să-i acoperim capul cu o pălarie. Și să aplicăm, de mai multe ori pe zi, mai ales după ce a revenit din piscină sau de la orice baie, creme solare. Pentru copiii mici, de preferat cu factor de protecție înalt, SPF50+.

3. Atenție la deshidratare! Aceasta poate să vă ia pe nepregătite deoarece copiii mici se pot deshidrata grav zilele acestea toride. Un sugar pierde apă și dacă nu urinează mult chiar dacă nu are diaree sau vărsături. Pierderile „camuflate” de lichide, așa numitul IWL (Insensible Water Loss), poate fi rezultatul transpirației și al evaporării salivei. Aceste procese nu se văd cu ușurință, dar pot să producă efecte foarte grave. Un adult pierde cam 300-500 ml de apă pe zi. Un sugar este la un risc mult mai mare deoarece pierde în mod normal 1-2 ml/kg ÎN FIECARE ORĂ!”

„Aveți grijă de voi si de copii, pe căldurile acestea extreme!”, îndeamnă medicul pediatru.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!