Sari la conținut

Purtarea căciuliţei la nou născuţi. Recomandările specialistului

Nici nu ies bine din maternitate, că mămicile au grijă să acopere capul nou-născuţilor cu tot felul de căciulițe, chiar dacă temperatura de afară depăşeşte 20 de grade Celsius. Când este recomandată purtarea acestora? Iată ce lămuriri am primit de la Mihaela Timofte, asistent medical neonatologie, educator perinatal SAMAS.

Cel mai adesea în fotografiile cu nou născuţii din maternităţi vedem un bebeluş super drăguţ înfăşurat într-o păturica şi cu o căciuliţă pe cap. Ce să înţelegem din asta? Că asta ar fi nomalitatea. Utilizarea căciuliţelor pentru nou-născuţi era considerată în trecut o practică standard. În prezent, în majoritatea maternităţilor, căciuliţele sunt folosite doar pentru prematuri.

Nu există nicio recomandare pentru purtarea căciuliţelor de către bebeluşi, atâta timp cât temperatura mediului ambiant este peste 20 grade. Asta este valabil atât pentru interior cât şi pentru exterior.

►Citește și Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului

Unele mămici spun că fără căciuliţă bebeluşii lor pierd foarte multă căldură. Cât de adevărat este acest lucru? Imediat după naştere, pentru ca bebeluşii vin dintr-un mediu cald, umed, unde temperatura era în jur de 36-37 de grade( uter) într-un mediu destul de rece (temperatura ambiantă 19-22 de grade) au nevoie de o perioadă de acomodare. Sunt situaţii când se folosesc căciuliţele pentru acoperirea capului bebeluşilor, dar, în utimul timp practica cea mai des folosită este contactul piele-pe-piele cu mama. Pe lângă multe alte beneficii ale acestei proceduri, are loc şi reglarea temperaturii bebeluşului.
Contactul piele-pe-piele poate fi continuat fără nicio problemă atât pe perioada şederii în maternitate cât şi la domiciliu.

Ce se întâmplă în timpul nopţii? Cât de mult creşte riscul sindromul morţii subite?

Sindromul morţii subite este încă un subiect intens studiat dar neelucidat. Nu este considerat o boală ci mai degrabă o moarte inexplicabilă a bebeluşului. Cercetătorii au stabilit câteva metode de prevenire a acestuia:
- dormitul pe spate ( dormitul pe burtica creşte riscul de sufocare şi deces),
- salteaua din pătuţul bebeluşului trebuie să fie fermă, iar în pătuţ nu trebuie să existe jucării sau alte produse care ar putea creşte riscul de sufocare, strangulare,
- bebeluşii dorm în aceeaşi cameră cu adulţii, dar singuri în paturile lor, evitându-se îmbrăcarea excesivă (iar aici putem include și căciulița legată prea strâns, în cazul modelului cu șnur)
- alăptare exclusivă pe termen îndelungat,
- nu se va fuma în camera unde dorm bebeluşii ( ideal să nu se fumeze deloc în casă),
- în camera în care doarme bebeluşul trebuie să fie o temperatură confortabilă: 20-22 grade Celsius.

Purtarea căcăciuliței după baia de seară

Imediat după băiţa se va usca bine părul bebeluşilor fie prin ştergere cu ajutorul prosopului, fie prin folosirea unui uscător de păr. Nu este nevoie purtarea unei căciulite.

►Citește și De ce sa NU pui manusi nou-nascutului

Adevăr sau mit: purtarea unei căciuli ar putea fi un obstacol în calea alăptării?

Mirosul specific al bebeluşilor reprezintă pentru mama un stimul puternic în declanşarea oxitocinei, hormon important în alăptare. Nu numai purtarea căciuliţei ci şi a hăinuţelor impregnate puternic cu mirosuri specifice de detergent (se recomandă clătirea dublă) ar putea reprezenta un obstacol, mai ales atunci când procesul alăptării decurge cu dificultate. Recomandarea ar fi cât mai des contactul piele-pe-piele pentru un proces cât mai natural.

Căciulițe pentru bebeluși – modele recomandate

Cele mai bune materiale pentru căciuliţele bebeluşilor sunt cele din fibre naturale, hipoalergenice, pufoase. Se vor evita căciuliţele care au cusături pe interior pentru disconfortul creat.
Indiferent de modelul( cu/fără şnur, cu capse etc) şi de culoarea aleasă, căciuliţa trebuie să fie în primul rând confortabilă şi să acopere urechile bebeluşilor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!