Așa cum am abordat și în articolul Regresia somnului în primul an de viață al bebelușului, regresiile somnului sunt tranziții naturale legate de anumite stadii de dezvoltare care vor întrerupe temporar somnul sau vor schimba permanent modurile de somn.
Regresia somnului copilului de 12 luni
În această perioadă, se întâmplă 2 lucruri importante: mersul și înțărcarea copilului. Ambele pot perturba somnul sau pot prelungi perioada dinaintea somnului micuțului.
Dorința crescută a copilului de a merge va persista, deși este posibil să nu poată să-și țină picioarele pe podea.
Înțărcarea este mai mult un obstacol emoțional și se poate efectua la orice vârstă a bebelușului, dar în general, se face în jurul vârstei de 12 luni.
Bebelușul a trecut de ceva vreme de perioada în care dorea să fie alăptat în timpul nopții, dar este posibil să nu fie pregătit să renunțe întru totul la acest obicei care îl leagă de mamă, mai ales dacă alăptarea se face înainte de culcare. El își dorește mai mult timp petrecut cu mama și va lupta cu somnul pentru a o ține pe mami cu el în cameră cât mai mult timp.
Regresia somnului copilului de 18 luni
La această vârstă, copilul este mult mai interactiv și se bucură de joacă, atât cu părinții, cât și cu jucăriile lui. Pregătirea pentru somn poate fi dificilă pentru că implică renunțarea la joacă. Poate adormi mai greu și se poate trezi dimineața devreme, nerăbdător să înceapă ziua.
Micuțul tău are o voință mai puternică și poate refuza să doarmă. El va vrea să stai cu el să vă jucați amândoi.
Citește și: Până la ce vârstă ar trebui copiii să doarmă în patuț. Ce spun studiile
Regresia somnului copilului la 24 de luni
Până acum aveai grijă de un bebeluș, însă acum că a crescut, va avea nevoie de mai puține ore de somn, doar 12 ore pe zi, în care este inclus si somnul de după-amiază. Să ai un copil de 2 ani, înseamnă să te aștepți la independență sporită din partea lui și nu în ultimul rând, la tantrumuri.
În jurul acestei vârste apar, de asemenea, schimbări mari cu care micuțul trebuie să se obișnuiască. Poate trece de la patul în care dormiți împreună la propriul lui pătuț. Acest lucru poate fi înfricoșător pentru el, deoarece este un loc necunoscut și poate fi acum într-o cameră separată de mama și tata. Este posibil să îi fie frică de întuneric sau să-i fie teamă să stea doar el singur într-o cameră.
Citește și: Cele mai bune ponturi pentru ca bebelușul tău să doarmă mai bine
Sfaturi pentru supraviețuirea cu regresiile somnului copilului
Mai întâi, trebuie să identifici ce anume provoacă regresia somnului copilului.
- Fii răbdătoare
La o vârstă atât de fragedă, copilul tău încă se adaptează lumii din jurul lui și nu și-a dat seama încă de ritmul lui de somn.
Nu poți face ceva concret, în afară de a fi prezentă pentru a răspunde nevoilor în ceea ce privește hrana și confortul micuțului tău.
Pe măsură ce prichindelul crește, s-ar putea diminua cauza exactă a lipsei de somn. Dacă micuțul este activ în timpul zilei, el va fi suficient de obosit ca să poată dormi noaptea.
- Înlătură disconfortul
Temperatura, zgomotul și lumina sunt soluții ușoare în acest caz, deoarece ai un nivel ridicat de control asupra acestor factori externi.
Disconfortul intern poate fi dificil. Dacă micuțul tău îi cresc dințișorii și are dureri, poți folosi creme sau pastile pentru a-i îndepărta durerea și de a-l ajuta să doarmă mai bine.
- Programează orele de somn
Trucul este să urmărești indiciile primite de la copil. Îl poți observa ușor dacă este obosit și îi poți ajusta programul de dormit corespunzător pentru a răspunde nevoilor lui.
Dacă vrea să doarmă mai devreme, mai mult sau mai puțin decât de obicei, ar putea să fie gata pentru o schimbare.
- Păstrează o rutină de somn
Crearea unei rutine de culcare poate ajuta copilul să adoarmă mai ușor.
Iată ce poți face:
- Îl schimbi în pijamale
- Alegi o carte și o jucărie pentru dormit
- Îi citești o povestioară
- Îi dai câteva îmbrățișări și câțiva pupici și sunteți gata pentru somn.
Câteva gânduri pentru mămici:
Mami, vei pierde câteva ore bune de somn în această perioadă… mai multe decât de obicei.
Amintește-ți că nu e vina ta, ci sunt doar regresii ale somnului care fac parte din creșterea și dezvoltarea micuțului.
Nu-ți bate capul dacă lucrurile nu merg așa cum ți le-ai planificat.
Atunci când piciul doarme la prânz, profită de acest timp și trage și tu un pui de somn. Te vei simți mult mai odihnită.