Mulți părinți abia așteaptă ca bebelușul lor să crească în speranța că micuțul va avea un somn mai lung și mai bun. Din păcate, în timp ce bebelușii pot părea că au o rutină de somn timp de câteva luni, regresia somnului de 9 luni este o etapă de dezvoltare prin care trec aproape toți bebelușii. Această regresie se poate întâmpla oricând în jurul vârstei de 8 și 12 luni, dar în special la 9 luni.
Se spune că regresia de somn de 9 luni este asociată cu reperele de dezvoltare ale bebelușului. Problemele de regresie de 9 luni sunt, de obicei, mai semnificative decât regresia de somn de 4-6 luni.
De ce are loc regresia de somn de 9 luni?
Dezvoltarea fizică
Evoluțiile fizice majore, cum ar fi mersul de-a bușilea, pot avea un impact major asupra corpului firav al bebelușului de 9 luni. Uneori, bebelușii vor practica aceste evoluții fizice în timpul nopții, deoarece pot fi prea agitați pentru a adormi.
Când copilul trece prin aceste schimbări de dezvoltare fizică, este important ca părintele să îi permită să practice aceste abilități cât mai mult în timpul zilei. Nu numai că îl va ajuta să-și perfecționeze mai repede îndemânarea, ci și pentru că, dacă va practiva mai mult în timpul zilei, va fi mai obosit seara când este ora de culcare.
Citește și: Nu obiceiurile de somn ale copilului trebuie schimbate, ci așteptările noastre
Anxietatea de separare
Bebelușii de 9 luni încep să recunoască oamenii din jurul lor, precum și obiecte sau animale. Încep să simtă anxietate atunci când părinții părăsesc camera când vine vorba de ora de culcare. Se simt de parcă părinții au plecat și nu se vor mai întoarce niciodată, mai ales că încă nu au capacitatea de măsurare a timpului.
Bebelușii înțeleg că acțiunile lor creează reacții. Acesta este motivul pentru care plâng de fiecare dată când au ocazia, știind că părinții se vor întoarce dacă micuții vor plânge suficient de mult.
Citește și: Ce simte o mamă care are un bebeluș care nu vrea să doarmă
De asemenea, este foarte important ca în această perioadă părintele să nu plece pe furiș din camera bebelușului. Încet și cu practică, copilul va începe să învețe că părintele doar lipsește putin, dar că se va întoarce. Părinții nu ar trebui să lase niciodată bebelușul să plângă prea mult timp, deoarece acest lucru îi poate alimenta și mai mult starea de anxietate.
Ce se întâmplă când avem de-a face cu regresia de 9 luni?
Mulți părinți își vor lăsa copilul să doarmă singur noaptea. De cele mai multe ori bebelușii vor plânge imediat ce părintele părăsește camera. Acest tip de plâns este de obicei diferit de cel din timpul zilei. Cei mai mulți dintre părinți se vor întoarce în cameră pentru a vedea dacă este totul în regulă cu copilul sau îl alăptează până când micuțul va adormi.
Citește și: Regresia somnului copilului de 1-2 ani
În timpul regresiei de la 9 luni este posibil ca părintele să nu-și dea seama că stările bebelușului sunt din cauza regresiei și pot presupune că se comporta așa din cauza lipsei de somn sau pentru că îi este foame.
Cum poți face față mai ușor regresiei somnului de la 9 luni:
- Creezi un mediu de somn optim (răcoros, întunecat, fără ecrane sau alte lucruri care l-ar putea distrage)
- Îl sprijini în lupta cu anxietatea de separare
- Rămâi consecvent
- Stai lângă bebeluș până adoarme și dă-i pupici de noapte bună
- Nu toate probleme de somn sunt cauzate de regresia de somn.
Regresia de somn de la 9 luni nu este o fază ușoară pentru niciun părinte și bebeluș. Cu siguranță este o perioadă dificilă, dar ai încredere că o veți depăși. Această etapă se întâmplă pentru că bebelușul crește și trece prin evoluții fizice.
Citește și: Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor
Citește și: Cele mai bune ponturi pentru ca bebelușul tău să doarmă mai bine