Sari la conținut

Rutina bebelușului de la 9 la 12 luni

Se presupune că micuțul tău are deja un program ale cărui baze au fost fixate încă de pe la 3 luni. Însă cel mic a ajuns acum la 9 luni, iar energia sa este debordantă. La fel și mobilitatea, dar și dorința de a fi independent, mai ales dacă a început să meargă de-a bușilea ori chiar face deja primii pași. Prin urmare, cum ar trebui să se desfășoare rutina unui bebeluș de la 9 la 12 luni?

Nu există un program fix valabil pentru toți bebelușii, căci fiecare prichindel are propriul ritm de dezvoltare. Însă sunt câteva repere după care te poți ghida. Dacă ai reușit deja să construiești o rutină pentru puiul tău, vei constata că lucrurile se schimbă odată ce împlinește 9 luni.

Ce-i drept, există părinţi şi pediatri care susţin că este mai bine că programul să fie strict şi conceput de părinte, care este foarte atent ca el să fie respectat. Alţii sunt de părere că nu ar trebui să avem în minte un program strict, ci să fim deschişi la ceea ce ne sugerează bebeluşul că ar avea nevoie – să doarmă, să mănânce, să se joace. Pentru că bebeluşii oricum îşi vor forma singuri un program care le convine, iar părinţii nu trebuie decât să asculte și să fie atenţi.

►Citește și Când şi cum să îi construieşti bebeluşului tău o rutină

Revenind la pragul 9 – 12 luni, vei remarca cât de energic este bebelușul tău acum. Și cât de mobil! Mai ales dacă merge de-a bușilea ori chiar a făcut primii pași.

Cum ar trebui să arate programul lui? Iată un orar obișnuit pentru un bebeluș de 10 luni:

7.00 - Deșteptarea, micul-dejun
8.00 – Sesiunea de alăptare la sân ori cu bibereonul (180 – 240 ml lapte)
8.30 – Schimbat scutece și haine
9.00 -9.30 – Să-nceapă joaca!
9.30 - 11.00 – Somn
11.00 – Un suc de fructe sau ceai
11.30 – Din nou, joacă! Ori plimbare pe afară.
12.30 – Prânzul
13.00 – 14.00 – Încă o sesiune de joacă, activități specifice vârstei
14.00 – 15.30 – Somn
16.00 – Plimbare în parc
17.30 – Cina
18.00 – Băița de seară, joaca cu tati
19.30 – Pregătirea pentru somn
20.00 - Somn

Orarul prezentat mai sus nu este unul obligatoriu sau unul fix, ci este unul orientativ pe care îl poți adapta nevoilor copilului tău. Uneori îl vei putea respecta, alteori nu. Pentru că somnul poate fi amânat dacă bebeluşul nu pare obosit, altfel oricum va protesta şi îți va fi greu să îl adormi. De asemenea, și masa poate să fie amânată dacă refuza mâncarea pe moment. Însă toate aceste “abateri” nu trebuie să depășească mai mult de 30 de minute.

Somnul bebelușului de la 9 la 12 luni

În perioada 9 -12 luni, un bebeluș ar trebui să doarmă 11 ore pe noapte, cu două sesiuni de somn în timpul zile (una, două ore). Nu uita să-l “pregătești” pe cel mic pentru somn cu blândețe, într-un mod liniștitor, în timp ce orele de joacă să fie pline de provocări și momente incitante. De asemenea, cele două momente, somn și joacă, pot fi fixate și cu ajutorul intonației pe care o folosești: vorbe dulci, pe un ton cald, atunci când e timpul pentru somn, și unele energice, pe un ton mai alert, când e timpul de joacă.

►Citește și Regresia somnului la bebeluși. Explicații pe înțelesul mămicilor

De asemenea, și somnul prichindelului poate fi mai agitat la această vârstă. Dacă se trezește plângând ori este foarte agitat, așteaptă câteva momente să vezi dacă se liniștește singur. Dacă nu, ține-l de mână ori leagănă-l ușor sau chiar ia-l în brațe în cazul în care devine foarte agitat.

Joaca bebelușului de la 9 la 12 luni

La această vârstă, bebelușul se târăște, se cațără, deschide sertarele și dulapurile, escaladează canapeaua și patul. Se pregătește de mersul în picioare! Abilitățile sale motorii sunt din ce în ce mai dezvoltate, prin urmare poate apuca și manipula obiecte de dimensiuni mici. Tocami de aceea sunt recomandate mai multe jocuri.

Idei de jocuri și activități:

Jucării pe care să le împingă

Astfel, bebeluşul tău are şansa de a exersa mersul. Alege o jucărie care este destul de mare şi grea încât bebeluşul să se poată sprijini de ea şi să facă două trei ture prin sufragerie. După ce va merge bine, faptul că poate sta în picioare fără ajutor nu mai înseamnă o noutate, prichindelului îi va plăcea să tragă şi să împingă diferite jucării.

►Citește și Lasă-l pe cel mic să se joace cu mâncarea! Rezultatele unui studiu

Jucării educative

Potrivirea formelor geometrice în diverse spații nu doar că îi antrenează mobilitatea mâinilor ci este și un bun exercițiu pentru dezvoltarea intelectuală. Încercând să îşi dea seama de ce cubul pătrat nu intra prin deschiderea rotundă, este o provocare pentru el.

Mingi

Nu sunt o noutate pentru el, însă acum descoperă că este şi mai distractiv atunci când le loveşte de podea şi ele sar.

Cuburi

Cred că nu există bebeluș care să adore cuburile. Mai ales cele care le permit să exerseze aşezarea acestora în turn. Probabil va putea să pună până la 4 unul deasupra celuilalt, după care distrugerea operei este iminentă.

Cărţi

Există multe exemplare special create pentru această vârstă care au şi componente din material textil. Iar bebelușii adoră să smotocească materialul plastic, nu-i așa?! Totodată, citește-i cât mai mult!


Telefoane de jucărie

Sigur ai remarcat că cel mic încearcă să te imite, ţinând receptorul la ureche şi apăsând butoanele. Cu cât telefonul e mai apropiat ca formă de cel real, cu atât mai bine.

Găletuşa şi lopăţică

Aceste obiecte sunt foarte potrivite pentru momentul în care bebeluşului îi va plăcea să umple un vas după care să îl verse. Ia-le cu voi atunci când ieşiţi în parc, pentru că el să se joace în groapa cu nisip şi va fi ocupat şi mulţumit pentru mult timp.


Sursa: KidSpot

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!