Pare a fi o regulă generală: un părinte trebuie să se îngrijoreze... Oare copilul se dezvoltă aşa cum trebuie, oare ar trebui să fac ceva în mod special pentru a-l ajuta? Şi pentru a ne răspunde la toate aceste întrebări care apar în mod constant ne folosim de pragurile de dezvoltare, pentru că ele sunt cele care ne spun până la ce vârstă copilul ar trebui să deprindă o anumită abilitate.
Dar oare chiar aşa este?
Psihogii ne atrag atenţia că acestea nu sunt decât indicatori generali care nu au cum să fie aplicaţi exact la fiecare caz individual în parte. Fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm. Comparaţiile cu pragurlile de dezvoltare sau cu copiii vecinilor nu au cum să fie de vreun ajutor. Doar creează stres şi panică.
În plus, există şi credinţă greşită că o dezvoltare timpurie rapidă ar prezice în vreun fel succesul ulterior în viață. Dar cele două lucruri nu au nicio legătură. Faptul că un copil învaţă să meargă la 9 luni nu înseamnă că va urma cursurile unei facultăţi mai bune.
Copiii se descurcă singuri
Copiii ştiu în mod natural ce trebuie să facă pentru a se dezvolta. Şi este suficient să nu ne punem în calea lor, oricât de lent şi dureros ni s-ar părea procesul. Un copil care învaţă să meargă cade de 50 de ori pe zi, se ridică şi încearcă iar. Până învăţă.
Şi aşa cu fiecare lucru. Nu este vorba de o greşeală aici sau de o încetineală a dezvoltării. Aşa se învaţă, prin practica. Iar această dorinţă de a practica nu este constantă, unele lucruri sunt prinse mai rapid, altele mai încet. Nu avem motive să îi grăbim, chiar dacă ne-ar plăcea să îi vedem imediat făcând ceva anume.
►Citește și Lasa-ti copiii sa se descurce singuri! 6 situatii in care nu trebuie sa intervii
Fără grabă
Nu are sens să intervenim în procesul natural de învăţare prin tot felul de mijloace de a-l grăbi. Bebeluşii nu trebuiesc puşi în premergătoare numai ca să meargă mai repede. În timp ce se târăsc şi învaţă să se ridice ei îşi dezvoltă şi creierul, spun specialiştii, şi trebuie să lăsăm acest proces să fie natural.
La fel se întâmplă şi când îi lăsăm pe copii să mănânce singuri. Ei au mult mai multe de învăţat dacă le permitem să mănânce aşa cum pot, fără să ne uităm la câtă mizerie fac în timpul acestui proces.
Ce ar trebui să facă părinţii
În primul rând ar trebui să aibă încredere în instinctul lor, cred pediatri. Şi dacă simt că nu este ceva în regulă atunci să meargă la un pediatru la control. Acesta, văzând sute de copii, va putea să îşi dea seama dacă există sau nu o problemă.
Şi, dacă există cu adevărat o întârziere în dezvoltare, părinţii trebuie să înţeleagă că asta are prea puţin de-a face cu ceva ce au făcut sau nu au făcut ei. Dezvoltarea este un proces complex care are destul de puţin de-a face cu acţiunile părinţilor.
Chiar și dacă există o întârziere de dezvoltare, aceasta poate să fie recuperată. Cu cât este sesizată mai devreme şi se fac exerciţii pentru corectarea ei, cu atât şansele de a o depăşi mai rapid sunt mai mari.
Sursa: psychcentral.com