Sari la conținut

Dermatita seboreica a nou-nascutului

Dermatita seboreica este o afectiune comuna in primele luni de viata. De regula poate sa apara dupa nastere pana in jurul varstei de trei luni. Statistic unul din doi nou nascuti au aceast problema, pe o perioada mai lunga sau mai scurta, imediat dupa nastere. Dermatita seboreica a nou-nascutului nu este in sine o boala, ci mai degraba un cumul de simptome legate de adaptarea la viata extrauterina a copilului.

In marea majoritate a cazurilor dermatita seboreica se vindeca fara interventii agresive. Cauzele dermatitei seboreice a sugarului nu sunt pe deplin intelese, dar cauza acesteia ramane o activitate excesiva a glandelor sebacee. Activitatea glandelor sebacee se normalizeaza dupa 3-4 luni, boala, vindecandu-se, practic, de la sine.

Dermatita seboreica se manifesta mai ales la nivelul scalpului copilului care poate sa prezinte cruste galbui, adesea unsuroase, sfarmicioase care se desprind si lasa in urma o piele usor iritata. Dermatita seboreica se manifesta si la nivelul sprancenelor si in jurul urechilor. Crustele nu dor, nu dau mancarimi, iar copilul nu este deranjat de ele. Cel putin asa se intampla de cele mai multe ori.

Daca aceste simptome nu dispar pana la 3-4 luni de viata, toata aceasta simptomatologie poate sa indice alte boli dermatologice, care trebuie tratate medical.

Cum se trateaza dermatita seboreica?

Inmuierea crustelor. Acesta este cel mai important pas pentru indepartarea eficienta a cojitelor. Nu sunt necesare creme speciale, se poate folosi ulei de masline, fiert şi racit, cu care se ung zonele afectate. Dupa ce ai uns scalpul copilului pune-i o caciulita pe cap pentru jumatate de ora, timp in care cojile vor avea timp sa devina moi.
Curatarea crustelor se va face dupa ce ii dati jos caciulita, cand crustele sunt moi, cu o perie pentru bebeluşi, perie moale din par, cu care se va freca usor scalpul copilului. Peria ar trebui spalata dupa fiecare folosire. Pentru zona din jurul ochilor se pot folosi tampoane de vata in locul periei. Nu curata niciodata cojitele uscate fara sa le inmuiati in prealabil pentru ca pielea de dedesubt se va irita. Baia copilului se face dupa curatarea cu peria. Este important ca samponul copilului sa fie natural si fara chimicale si parfum.

Acest proces trebuie repetat in fiecare seara, atat timp cat apar cojite noi.

Este util si un unguent cu vaselina şi acid salicilic (de obicei se prepara chiar la farmacie) pe care sa-l aplicati pe zonele afectate o data sau de doua ori pe zi dupa care veti curata crustele cu peria, scrie amilydoctor.org.

Daca dermatita seboreica persista cereti sfatul unui dermatolog.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!