Tuturor bebelusilor li se intampla sa vomite fara un motiv aparent, dar daca bebelusul tau vomeaza in jet de fiecare data dupa ce este hranit, este un simptom relevant pentru stenoza de pilor, o afectiune care face ca pilorul, valva dintre stomac si intestinul subtire sa blocheze fluxul normal al alimentelor.
Aproximativ unul din 500 de copii dezvolta aceasta afectiune in primele saptamani sau luni de viata. In cazul acestor copii, valva se inchide atat de brusc incat determina refluxul alimentar pana la nivelul esofagului si cavitatii bucale. Mai sunt si alte simptome, cum ar fi senzatie constanta de foame, deshidratare, scadere in greutate.
Vei putea sa mai observi asa numitul val peristaltic, o miscare a intestinului care apare ca o minge de golf ce se misca pe sub piele la nivelul abdomenului, de la stanga spre centrul stomacului.
Starile de voma nu vor fi foarte puternice in prima saptamana, dar se vor agrava in timp. Bebelusii care nu pot retine mancarea au nevoie de ajutor pentru a evita malnutritia si alte complicatii.
Stenoza de pilor se vindeca numai prin operatie, dupa ce au fost facute investigatiile medicale necesare. Operatia nu comporta mari riscuri si este a doua ca frecventa in ceea ce priveste operatiile bebelusilor, dupa hernie. Procedura e destul desimpla. Se deschide stomacul si in pilor este facuta o singura incizie.
Cat timp va trece pana bebelusul se va putea intoarce acasa?
De obicei o zi sau doua. Perfuziile sunt scoase dupa o zi si in curand bebelusul poate reveni la dieta normala. Va avea dureri de stomac dupa operatie, dar senzatia este mai repede un simplu disconfort decat o durere acuta. Multi copii care au suferit o astfel de operatie s-ar putea sa mai aiba stari de voma dar mai mult ca sigur ca totul va reveni la normal.
Daca , totusi, bebelusul regurgiteaza mancarea dupa mai mult de 5 zile de la operatie e cazul sa il duci din nou la medic, pentru ca s-ar putea sa fie unul din acel 2% care va avea nevoie de o a doua interventie chirurgicala.
Exista efecte pe termen lung?
De cele mai multe ori nu. Dupa operatie, pilorul va functiona normal. Nimeni nu stie de ce stenoza de pilor afectaza numai unii bebelusi, numai ca este de cinci ori mai frecvent la baieti decat la fete si de asemenea, la primipari. Se pare ca existat si o anumita influenta genetica. Riscul este mai mare si la primul nascut de sex masculin al unei mame care a avut aceasta afectiune.