Sindromul bebelusului zgaltait este denumirea generica a unor afectiuni complexe ale creierului, deseori ireversibile, pe care le poate suporta sugarul mic, pana la varsta de 6-7 luni.
Manifestarile patologice ale copilului, denumite generic sindromul bebelusului zgaltait, sunt efectul leziunilor extrem de grave la nivelul creierului care se produc atunci cand bebelusul este zguduit violent de un adult sau de un copil mai mare. De cele mai multe ori aceasta manifestare a adultului apare atunci cand bebelusul nu mai poate fi oprit din plans, sau cel putin asa arata statistica, iar adultul furios nu se mai poate controla si scutura copilul in incercarea de a-l face sa nu mai planga.
Cele mai mari riscuri le au bebelusii pana la varsta de 6-9 luni, dar problemele pot sa apara si la copii mai mari, de 1-3 ani daca acestia sunt bruscati si zgaltaiti de un adult nervos. Nu sunt excluse accidentele nici la copiii mai mari, riscul aparitiei efectelor sindromului fiind prezente pana la 5 ani.
Din punct de vedere anatomic, cutia cerebrala a bebelusului este ceva mai mare decat creierul, pentru a permite dezvoltarea encefalului, al carui ritm de dezvoltare este mai rapid decat cresterea in diametru a cutiei craniene. Atunci cand capul copilului este agitat inainte si inapoi, creierul copilului loveste tesutul osos al craniului ceea ce duce la aparitia de leziuni cerebrale, hematoame, edem, hemoragii in interiorul creierului si la suprafata acestuia. Impactul poate provoaca si hemoragii retiniene.
In interiorul craniului, vasele de sange sunt intinse, presate si chiar rupte, producandu-se hemoragii care formeaza hematoame pe creier. Creierul este lovit, iar celulele - distruse. In locurile afectate au loc reactii anormale, iar creierul intra in convulsii. Cu cat scuturatul copilului este mai intens si mai de durata cu atat leziunile sunt mai grave si mai ample. Celula nervoasa nu se poate regenera, iar leziunile sunt permanente.
Asadar, nu zgaltai niciodata un bebelus! Nici in carucior, pe un drum cu hartoape, nici in marsupiu, cand alergi, nici cand plange si pe tine te lasa nervii.
Simptomele cel mai de intalnite merg de la o stare de nervozitate extrema, la letargie. Pot sa apara convulsii, insuficienta respiratorie si chiar lesin.
Un singur episod de zgaltaituri, poate modifica comportametul bebelusului: nu mai mananca, nu mai doarme si nu se mai joaca la fel ca inainte. Afectiunea este o urgenta medicala. Investigatiile pun in evidente leziuni cerebrale.
Care sunt urmarile? Grave si foarte grave. Efectele bruscarii copilului prin scuturare poate duce la retard intelectual, surzire, afectarea zonei cervicale a coloanei vertebrale, deficienta motorie, paralizii, orbire si chiar moarte. Scuturatul copilului poate sa provoace tulburari de comportament, probleme de memorie sau se declanseze crize de epilepsie.