In mod cert alaptarea este binefactoare atat pentru copil, cat si pentru mama. Cu toate acestea este un demers nu tocmai simplu, cel putin la inceput, motiv pentru care consideram care nu doar util, dar si necesar sa abordam subiectul din toate punctele de vedere, mai ales din perspectiva lui mai putin placuta.
Trebuie sa stii ca nu este la indemana oricarei mamici sa-si alapteze copilul. la inceput este destul de dificil si daca nu vei avea sustinerea, asutorul si suportul necesar o sa fie dificil. Cere sfatul femeilor care au alaptat, asculta recomandarile medicilor neo-natologi care sustin alaptatul. Este surprinzator dar sunt medici care nu fac tot ceea ce depinde de ei pentru a ajuta proaspata mama sa-si alapteze puiul.
Nu folosi in primele saptamani de viata ale copilului biberonul si suzeta. Vor avea ca efect inhibarea reflexului de a suge la san. Laptele de mama nu are egal, iar cel mai bun preparat de lapte pentru sugari este doar o palida urma a ceea ce ii poti oferi tu copilului tau. Suplimentele de hrana sau laptele matern (muls) da-l copilului cu o siringa, picatura cu picatura. Bebe este confuz in momentul in care i se da si biberon, si san, si poate sa renunte sau sa refuze ambele variante la un moment dat.
Cere ajutorul asistentelor cu experienta. Ai rabdare, ai incredere in tine si nu renunta la ideea de a-ti alapta copilul. Foarte importanta pentru usurinta alaptarii este pozitionarea corecta a micutului la san, aceasta fiind principala problema care duce la intreruperea alaptatului in primele luni.
Cel mai important este sa nu incerci sa le faci pe toate de una singura, deoarece lucrurile pot lua o intorsatura nefavorabila si se pot complica.
Alaptatul are nevoie de o perioada de antrenament, care este valabila si pentru tine si pentru copilul tau. Este foarte important ca in momentul in care iti iei copilul in brata sa fi calma, relaxata si sa ai incredere deplina in capcacitatea ta de a-ti hrani copilul. Aseaza-te intr-un loc cat mai confortabil, sustine sanul cu mana si bucura-te de unul dintre cele mai frumoase si linistite momente. Alaptatul se intretine singur, prin simplul gest de a pune copilul la san. Perioada de "antrenament" nu dureaza mai mult de cateva zile, apoi totul intra in normal.
Afla totul despre alaptare
Trebuie sa iei in calcul si eventualele suferinte. Una dintre ele, mastita este una dintre complicatiile care pot aparea in timpul alaptarii si este o infectie la san. Chiar daca ai facut-o o data sau de doua ori, sa stii ca o mai poti face si a treia oara. Atentie la simptomatologia ei, dar si a altor complicatii, cum ar fi angorjarea sanilor sau blocarea canalelor galactofere. Mastita apare in intervalul 1-6 luni dupa nastere, si are drept cauza ranirea mameloanelor. Dupa sase luni probabilitatea de a face mastita este aproape zero. Un din cauze este modul incorect in care copilul prinde mamelonul.
Foarte important este sa nu intrerupi alaptatul copilului, chiar si in aceste conditii. Boala trece in cateva zile dar este nevoie de consultul si ajutorul medicului.
Important!
- Laptele matern este alimentul ideal si unic pana la varsta de sase luni.
- Laptele matern trebuie sa ramana alimentul de baza, pana la varsta de un an.
- Laptele matern este necesar si util in alimentatia copilului pana la varsta de doi ani.