Nou nascutul trebuie hranit ori de cate ori ii este foame. Este mult mai bine sa procedezi in acest fel decat sa incerci sa il hranesti conform unui orar strict.
Exista mai multe semne prin care el iti comunica acest lucru. Si este bine sa le cunosti ca sa il poti hrani inainte sa inceapa sa planga de foame, intrucat bebelusul este bine sa fie linistit si nu agitat atunci cand mananca.
Primele semne ca ii este foame pot fi:
- isi linge buzele
- inchide si deschide gura repetat
- incepe sa suga ce gaseste in jur - de la propriile buze sau maini pana la haine, paturica, jucarii
- se rasuceste de pe o parte pe alta parand sa caute ceva
Astfel de gesturi poate avea si in somn, cand nu este inca destul de clar daca se va trezi sa manance sau va continua sa doarma. Cel mai bine este sa nu il scoli, ci sa observi in continuare, pentru a vedea ce anume alege.
Semne din faza activa:
- se agita, incepe sa rasufle mai des, se intinde
- daca este in brate incepe sa caute pieptul, indiferent cine este persoana care il poarta
- incepe sa scranceasca
- loveste cu mainile repetat
- te apuca de haine
Semne din ultima faza
- plange
- culoarea fetei incepe sa se inroseasca
- miscari agitate ale corpului.
Daca ati ajuns in aceasta faza intai calmati bebelusul, altfel este posibil sa refuze sa suga. Il tineti in brate, vorbiti cu el, faceti contact piele pe piele. Cand se relaxeaza incepeti sa-l hraniti. Tineti cont de faptul ca bebelusul nu plange numai de foame. Este posibil sa vrea sa fie schimbat sau sa fie tinut in brate. In timp, va veti da seama mai usor despre ce anume este vorba.
Daca bebelusul mic nu da niciun semn ca ii este foame atunci incercati sa il hraniti la fiecare 2 ore in timpul zilei si maxim 4-5 ore in timpul noptii. Dupa o luna de zile, daca graficul sau de crestere este normal, il puteti lasa pe bebe sa isi stabileasca orarul de masa.
Nu va stresati daca tocmai a mancat si da semne imediat ca ii este foame, este posibil sa fi luat o pauza si sa vrea sa isi continue masa.