Bebelusii pot fi afectati de caldura mediului inconjurator mult mai usor decat noi, adultii. Si nu trebuie sa se afle neaparat pe plaja ca sa ajunga la insolatie...
Zilele caniculare se apropie si iar o sa ne plangem de sufocare in casa, in masina, pe strada, chiar si pe plaja. Dar daca tie ti se va parea insuportabila atmosfera, gandeste-te ce inseamna asta pentru bebe, al carui organism nu are inca abilitatile noastre performante de termoreglare. In plus, raportat la greutatea lor, au o suprafata de piele foarte mare prin care pierd lichidele din organism sub actiunea temperaturilor ridicate.
Pe cei mici, caldura ii ajunge si-i doboara mai repede decat pe noi si nu se intampla numai pe plaja. De fapt, cele mai frecvente cazuri de supraincalzire a bebelusului sunt:
- Atunci cand il imbraci prea gros. Nu e gluma, acest obicei al mamelor si, mai ales, al bunicilor panicate se poate dovedi periculos.
- Atunci cand mergeti cu masina prin caldura. In astfel de zile, temperatura din masina urca mult mai rapid fata de cea de afara, afectandu-va starea de bine, mai ales celui mic, tocmai de teama caruia nu vrei sa dai drumul la aerul conditionat, sa va racoriti cu totii. Iar daca vei face vreodata gestul necugetat de a-ti lasa copilul in masina incinsa, fie si pentru cateva minute, ca sa cobori pana la magazin, tine minte ca insolatia se poate instala intr-un ritm galopant.
- Atunci cand se joaca in parc. Crezi ca soarele arde numai la mare? Din contra, betoanele se incing mai repede in oras, iar un copil absorbit de joaca in parc, mai ales lasat cu capul descoperit, in zonele insorite, este o victima sigura a supraincalzirii corporale.
►Citeste si Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului
Semne ale supraincalzirii si insolatiei
Pana sa se instaleze insolatia, corpul celui mic da niste semne ca temperatura a crescut aproape de limita puterii sale de procesare: bebe e tot mai obosit si insetat, pielea sa este rece si umeda, poate avea crampe la stomacel sau picioruse – asta daca a invatat deja sa-ti comunice lucrurile care il deranjeaza. Iar situatia aceasta poate evolua repede spre insolatie, care se manifesta astfel:
- Lipsa transpiratiei, in ciuda temperaturii corporale centrale (corect masurata cu termometrul in fundulet) de 40,5 grade Celsius sau mai mare.
- Pielea este palida, fierbinte, rosie si uscata, iar limba se poate umfla.
- Pulsul se accelereaza (160-180 batai pe minut), respiratia este superficiala.
- Copilul are ameteli si dureri de cap, este confuz, vomita.
- Urina se inchide la culoare si are un miros puternic.
- Pot aparea convulsii sau pierderea cunostintei, daca nu se intervine.
Ce e de facut in caz de insolatie?
Ti se rupe inima sa vezi un micut intr-o astfel de stare, dar trebuie sa te tii bine ca sa ai grija de el in mod corespunzator:
- Trage-l la umbra, intinde-l (picioarele sa fie un pic mai ridicate fata de nivelul trunchiului) si cheama ambulanta.
- Dezbraca-l si tamponeaza-i corpul cu carpe umede – poti folosi chiar un body al lui inmuiat in apa.
- Da-i lapte de la san sau lapte-formula. Daca bebe e mai mare de patru luni, da-i apa, putin cate putin, ideal – cu o lingurita. Nu-i da altceva!
- Fa-i vant cu orice ai la indemana: un pliant, o revista, o carte etc.
- Daca poti face rost de gheata – vara, mai toate cafenelele/terasele o folosesc, deci te-ar putea ajuta – infasoar-o in carpe si pune-i la incheieturi, la subrat, pe lateralele gatului, la picioruse.
Nu incerca sa ii scazi temperatura corporala cu ajutorul medicamentelor ce contin ibuprofen sau paracetamol, pentru ca nu functioneaza in astfel de situatii!
Sursa: www.mommypage.com