Sfecla rosie este una din legumele esentiale in nutritia copilului. Cu doua amendamente. Nu trebuie consumata de cei mai mici de 8 luni si niciodata mai mult de doua ori pe saptamana. Un copil pana la un an poate consuma o portie de mancare cu sfecla, sau un pahar mic de suc de sfecla combinat cu suc de fructe si legume sau circa jumatate de sfecla mica, preparata sub forma de piure, de doua ori pe saptamana.
Restrictiile sunt consecinta faptului ca pe langa vitamine, minerale si nutrienti pretiosi, sfecla este foarte bogata in nitriti, care consumati in cantitate mare pot face foarte rau copilului. In plus este ideal ca sfecla sa fie consumata impreuna cu o sursa buna de vitamina C. Dupa un an restrictiile se ridica, desi consumul excesiv de suc de sfecla ramane nerecomandat.
Sfecla rosie ramane o sursa pretioasa de minerale, vitamine pentru copil. Este bogata in vitamina A, vitamina C , potasiu si calciu, iar culoarea rosie indica un continut ridicat de antioxidanti valorosi.
Alege sfecla proaspata, cu frunze (acestea trebuie sa fie carnoase, suculente si proaspete). Funzele le poti manca in combinatie cu spanac. Alege sfecle de marime mica, pentru ca au cea mai mica cantitate de nitrati.
Sfecla rosie este ideala in prima etapa a diversificarie pentru ca aduce un aport important de fier.
In 200 de grame de sfecla rosie fiarta se gasesc urmatoarele
- Vitamina A - 35 UI
- Vitamina C - 3,6 mg
- Niacina - .33 mg
- Acidul folic - 80 mcg
- Acid pantotenic - 0.14 mg
- Vitamina B6 - 0.06 mg
- Potasiu - 305 mg
- Sodiu - 77 mg
- Calciu - 16 mg
- Fosfor - 38 mg
- Magneziu - 23 mg
- Fier - 0.79 mg
Dupa ce a mancat sfecla scaunul si urina copilului pot capata nuante speciale, de rosu-maroniu, ca urmare a incapacitatii organismului de a metaboliza complet unii din compusii existenti in aceasta.
Aici ai doua retete simple cu sfecla, perfecte dupa 8 luni.