Transmisia de la mama la fatul ei a virusului HIV (Human Immunodeficiency Virus) este un risc exclusiv de contaminare a copilului.
20% dintre copiii nascuti dintr-o mama seropozitiva fara simptome sunt infectati cu virus in tarile occidentale. Riscul este de 30 – 40% in Africa (acest fapt este legat de bolile cu transmisie sexuala asociate, netratate, frecvente in Africa, ce faciliteaza transmisia virala).
Toti copiii nascuti din mame seropozitive sunt si ei seropozitivi la nastere, datorita faptului ca anticorpii mamei trec in sangele copilului. Atunci cand nu au fost infectati, sugarii devin seronegativi la 15 - 18 luni. Noile tehnici permit depistarea unui diagnostic inca de la 3 luni de la nastere. La copil, maladia evolueaza lent, cam in 10 ani in 75% din cazuri. Evolutia este mai rapida (mai putin de 5 ani), la 20% dintre copii.
Exista un risc de transmitere a HIV prin laptele matern, 15% dupa unele studii. Nu este recomandata alaptarea in Europa, atunci cand mama este seropozitiva sau contaminata cu sida simptomatic. In Africa, alaptarea ramane, din contra, recomandata, deoarece riscul de abandon (malnutritie) este superior in aceste cazuri.
Simptomele provocate de SIDA la nou-nascut si sugar sunt comparabile celor antrenate de deficienta imunitara congenitala sau infectiile neonatale grave.
Clinic, primele simptome apar de la varsta de 6 luni: ganglioni axilari, ficat marit, splina marita. Infectiile bacteriene ORL si pulmonare sunt frecvente. Infectiile oportuniste sunt la fel de variate ca si la adult, dar toxoplasmoza este exceptionala. Sunt posibile tulburari neurologice specifice: hipertonie, oprire si regresie a dezvoltarii psihomotorii.
Pneumopatia interstitiala este frecventa.
Limfoamele si sarcoamele lui Kaposi sunt rare.
Niciun caz de contaminare nu a fost pus in evidenta in timpul perioadei perinatale.
Persoanele ce traiesc in contact direct cu bolnavi de SIDA nu risca sa fie contaminati atunci cand contactele nu sunt sangvine sau sexuale.
Folosirea in comun a veselei, ciupiturile de insecte, nu prezinta niciun pericol de contaminare.
- Tags:
- SIDA
- copii
- transmitere fat
Articole relationate
Este virusul HMPV, venit din China, periculos pentru copii?
Recent, virusul HMPV (Metapneumovirusul uman) a atras atenția comunității științifice și a părinților deopotrivă. Deși nu este un virus nou, HMPV a fost raportat...
Este dăunător să punem copilul la oliță de la vârsta de 1 an sau chiar mai devreme?
Procesul de renunțare la scutece este un moment important în dezvoltarea copilului, dar graba poate avea consecințe neplăcute. Deși unii părinți consideră că...
Timiditatea la copii: Cum să o deosebești de introversie și ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să devină îndrăznet
Timiditatea este un comportament frecvent la copii, dar adesea confundat cu introversia. Deși ambele pot implica preferința pentru liniște sau reticența față de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu