Sindromul Sandifer este o problemă gastrointestinală rară la copii, asociată cu refluxul gastroesofagian. Sindromul cauzează și alte simptome simultane, cum ar fi mișcări anormale ale gâtului, capului și ale părții superioare a trunchiului.
Mișcările neobișnuite ale gâtului pot fi confundate cu crizele epileptice, dar nu sunt același lucru. Sindromul Sandifer nu este o afecțiune neurologică și se tratează, de obicei, pe măsură ce copilul înaintează în vârstă.
Sindormul Sandifer la bebeluși. Cât de frecvent este Sindromul Sandifer?
Conform Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, nu se cunoaște prevalența exactă a sindromului Sandifer, dar este considerat a fi destul de rar. Debutul sindromului apare, de obicei, la o vârstă fragedă sau în copilărie.
Sindromul Sandifer la bebeluși. Care sunt simptomele Sindromului Sandifer?
Torticolisul și distonia sunt principalele simptome ale Sindromului Sandifer, la copii.
Torticolisul se caracterizează printr-o înclinare laterală a capului cu o rotire a bărbiei spre partea opusă înclinării.
Distonia se caracterizează prin contracții musculare repetate, care determină posturarea anormală.
Iată care sunt simptomele frecvente, întâlnite la copiii cu sindromul Sandifer. Aceste simptome se agravează, de obicei, după hrănirea copilului.
- Rotirea capului și extensia gâtului
- Mișcări greșite ale membrelor
- Vărsături
- Anemie
- Poftă de mâncare redusă
- Dureri de stomac
- Vomă cu sânge
- Arcuirea coloanei vertebrale
Un bebeluș care are aceste simptome va avea câte un episod ce poate dura de la 1 până la 3 minute. Astfel de episoade pot apărea de 10 ori pe zi. Consultă un medic dacă puiul tău prezintă simptomele menționate mai sus.
► Citește și: 10 alimente pentru a încuraja creșterea sănătoasă în greutate a bebelușului
Sindormul Sandifer la bebeluși. Cauzele simptomului Sandifer
Cercetătorii nu au putut identifica o cauză specifică a sindromului Sandifer la bebeluși. Cu toate acestea, refluxul gastroesofagian este adesea atribuit ca fiind cauza acestui sindrom. Refluxul acid provoacă mult disconfort și durere, iar mișcările sacadate apar ca răspuns la durere.
Refluxul gastroesofagian apare din cauza sfincterului esofagian interior problematic, care este un mușchi ce se află la capătul interior al esofagului și la începutul stomacului. Mușchiul sfincterului se relaxează mai mult decât de obicei, determinând astfel ca acidul stomacului și sucurile gastrice să urce către gât.
► Citește și: Lista celor 15 alimente interzise în primul an de viaţă al bebeluşului - partea I
Sindormul Sandifer la bebeluși. Tratamentul pentru sindromul Sandifer
Dacă medicul suspectează prezența simptomului, atunci ar putea să recomande unele modificări dietetice, pentru a opri refluxul acid. Medicul pediatru poate sugera, de asemenea, următoarele:
- Evitarea supraalimentării copilului
- Menținerea bebelușului într-o poziție verticală, timp de jumătate de oră, după hrănire
- Evitarea produselor din lapte de vacă de către mamele care alăptează, numai dacă se suspectează alergia la laptele de vacă
- Consumul de proteine hidrolizate extensiv sau pe bază de aminoacizi, în cazul în care este suspectată vreo alergie
- Evitarea expunerii copilului la fumul de tutun
Dacă efectuarea acestor modificări nu ajută, medicul ar putea să recomande următoarele medicamente, pentru eliminarea acidului: cimetidină, famotidină, nizatidină, ranitidină sau esomeprazol. Foarte rar, când niciuna dintre aceste medicamente nu acționează, medicul ar putea recomanda intervenția chirurgicală.
► Citește și: Top 5 cele mai rele alimente pentru bebeluşi
Procedura este cunoscută sub numele de Nissen Fundoplication. În această procedură, o parte a stomacului superior este înfășurată în jurul părții interioare a esofagului, pentru a crea o supapă strânsă ce oprește refluxul.