Puţine lucruri în viaţă oferă la fel de multă fericire ca atunci când ne privim bebeluşii care ne zâmbesc pentru prima dată. Ni se face pielea de găină şi fugim să găsim o cameră foto sau un telefon să imortalizăm momentul şi ne rugăm să ne mai zâmbească a doua oară. Şi da, după un timp, copilul zâmbeşte din nou.
Par să înţeleagă perfect că vrem să ne lumineze ziua cu feţişoarele lor fericite. Şi cel mai amuzant lucru este că, potrivit unui studiu al Universităţii din California, San Diego, bebeluşii zâmbesc în mod conştient la mămicile lor, pentru că aşteaptă să primească la schimb aceeaşi expresie.
Comportamentele evaluate
La studiu au participat treisprezece copii între 4 și 17 săptămâni, împreună cu mamele lor. Au fost analizate comportamentele bazate pe 4 obiective. Oamenii de știință au dorit să descopere ce a fost produs atunci când mama și copilul au zâmbit simultan și când niciunul dintre ei nu a zâmbit. De asemenea, au examinat ce s-a întâmplat când numai mama a zâmbit și când doar bebelușul a zâmbit. Pentru a măsura efectele acestor comportamente, oamenii de știință au folosit tehnici utilizate în robotică, psihologie și informatică.
► Citeşte şi: A ieşit din burtica mamei şi i-a zâmbit tatălui, imediat ce i-a auzit vocea. Imaginea care a făcut înconjurul lumii
Zâmbetul intenţionat
Bebelușii au arătat un comportament specific atunci când mamele lor au zâmbit. Adică, nu orice comportament efectuat de mamă a fost urmat de un răspuns. Bebelușii le-au zâmbit înapoi mamelor doar când acestea le-au zâmbit special lor, lucru la care se așteptau oamenii de știință.
Timpul de răspuns este fundamental
Când mamele deja zâmbeau și apoi se întorceau să-și vadă bebelușii, s-a întâmplat contrariul: nu au întors gestul. Cei mici țin cont de timpul și circumstanțele unui zâmbet, la fel cum fac comedianţii, astfel încât glumele lor să aibă un efect mai semnificativ asupra publicului. Adică trebuie să fie spontane și direcționate exclusiv asupra lor.
Valoarea timpului de joacă
Cercetătorii care au făcut experimentul au confirmat că jocurile sunt necesare pentru ca bebelușii să zâmbească. Studiile arată că micuţii învață prin imitație. Percepția lor este foarte accentuată la o vârstă fragedă și tot ceea ce este făcut cu ei trezește un răspuns neurologic. Deci, dacă văd că mamele lor sunt fericite în timp ce se uită la ele, le vor copia gestul.
Un eșantion mic, dar important
Autorii studiului sunt de acord că, deși eșantionul analizat de mame și bebeluși a fost foarte mic, rezultatele au fost copleșitoare. Ei au subliniat că cercetările au stabilit bazele interacțiunii dintre bebeluși și părinți, ceva neexplorat anterior. Acest lucru ar demonstra că prichindeii comunică cu ceilalți de la o vârstă fragedă și că învață tot ceea ce li se arată.
► Citeşte şi: De ce râde bebeluşul în somn
Învățare constantă
Creierul bebelușilor dezvoltă tipare specifice de activare atunci când adulții îndeplinesc o anumită sarcină folosind o parte din corpul lor. De exemplu, dacă își folosesc mâna pentru a lua o jucărie, copilul va face și acest lucru. De aceea, atunci când își văd mamele zâmbind,oferă același lucru înapoi.