Sari la conținut

Studiu: În primul an de viață al copilului, părinții pierd aproximativ 44 de zile de somn

Numai cine nu este părinte nu știe cât de multă oboseală se poate acumula în primul an de viață al copilului. Somnul pe furiș, orele în care stai trează doar să auzi dacă piciul respiră cum trebuie, nopțile în care nu închizi un ochi, pentru că micuțul face febră sau plânge încontinuu pentru că îi ies dințișorii.... toate acestea fac ca primul an de viață al copilului să fie extrem de obositor, pentru părinți.

Cam cât de obositor, mai exact? Păi... ne spun studiile.

Un proaspăt părinte pierde, în medie, 44 de zile de somn în primul an de viață al copilului, comparativ cu un altul care nu trece prin aceeași experiență, în același an. 

Altfel spus, în primele cinci luni părinții dorm cu 2 ore mai puțin decât în mod normal, rezultând o medie de 5,1 ore, în timp ce, începând cu luna a șasea, pierd o oră pe noapte. Prin calcul, aceste cifre duc la un rezultat de 20,3 ore pe săptămână pierdute, respectiv 1.055,6 ore de somn pierdute într-un an. Cele peste o mie de ore de somn echivalează cu 44 de zile dintr-un an.

La studiul  efectuat de specialiștii din Regatul Unit au răspuns chestionarelor mai mult de 1.800 de persoane căsătorite.

Din păcate, lipsa somnului poate avea drept consecințe apariția problemelor de concentrare, creșterea riscului de accidentare, preformanțe slabe la locul de muncă și slăbirea sistemului imunitar, precum și creșterea șanselor de acumulare de kilograme în exces.

Deși este adevărat că primele săptămâni de viață a unui nou-născut se pot simți ca un roller-coaster de emoții și de probleme nesfârșite, există câteva modalități de a reduce lipsa de odihnă:
– să dormi, pe cât posibil, atunci când doarme și copilul.
– să îi dai nopții ce este al nopții. Chiar dacă te trezești să hrănești copilul, nu aprinde lumina, nu deschide televizorul și nici telefonul. E suficientă o lumină de veghe, atâta timp cât sunteți nu dormiți. În rest, este recomandabil ca toate sursele de lumină și de zgomot să fie oprite.
– acceptă ajutor, atunci când ți se oferă. În timpul zilei poți lăsa bebelușul măcar 2 ore în grija unui bunic, de pildă, pentru un pui de somn
– nu te neglija pe tine.

Sursa

Sursa foto: pixabay

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!