Sari la conținut

Studiu OMS şi UNICEF: peste 60 % dintre nou-născuţi prezintă risc crescut de boală şi chiar deces, deoarece nu sunt alăptaţi în prima oră de viaţă

OMS şi UNICEF: Nou-născuţi ar trebui puşi la sân în prima oră de viaţă!

Aproximativ 78 de milioane de nou-născuți - 3 din 5, peste 60 % - prezintă un risc crescut de deces, de dezvoltare a bolilor și de a nu mai fi alăptaţi ulterior la sân, pentru că nu sunt puşi la sânul mamei în prima oră de viață, susțin UNICEF și OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în urma unui studiu efectuat pe 76 de ţări cu venituri mici şi medii.

Raportul arată că nou-născuții care sunt alăptați la sân în prima oră de viață au șanse sporite de supraviețuire. Chiar și un decalaj de câteva ore după naștere poate avea consecințe potențial mortale. De asemenea, contactul piele pe piele cu mama, împreună cu suptul la sân, stimulează producția de lapte a mamei, inclusiv a colostrului, denumit și primul vaccin' al nou-născutului, care este extrem de bogat în nutrienți și anticorpi.

► Citeşte şi Beneficiile alaptarii, pentru copil

Studiile anterioare, citate în raport, arată că nou-născuții care au fost hrăniți la sân între 2 și 23 de ore de la naștere au avut un risc de deces cu 33% mai mare comparativ cu cei care au fost alăptați în prima oră de viață. În rândul nou-născuților care au fost alăptați la o zi după naștere sau mai mult, riscul a crescut mai mult decât dublu.

"În fiecare an, milioane de nou-născuți nu se bucură de beneficiile alăptării timpurii la sân. De cele mai multe ori, motivele pentru care se întâmplă acest lucru pot fi schimbate. Pur și simplu mamele nu primesc susținere suficientă pentru a alăpta în acele momente esențiale după naștere, nici chiar din partea personalului medical din maternități", spune Henrietta H. Fore, Director Executiv UNICEF.

"Alăptarea la sân le oferă copiilor cel mai bun start în viață posibil", spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General al OMS. "Trebuie să urgentăm extinderea susținerii mamelor – fie că vorbim despre membrii familiei, lucrătorii din domeniul medical, angajatori sau guverne, astfel încât să le ofere copiilor startul în viață pe care îl merită".

Raportul Capture the Moment, care a analizat datele din cele 76 de țări, a constatat că, în ciuda importanței alăptării timpurii la sân, prea mulți nou-născuți sunt lăsați să aștepte prea mult din diferite motive, inclusiv practica aruncării primei cantităţi de lapte matern sau alimentarea nou-născutului cu apă îndulcită sau lapte praf:

•    Hrănirea nou-născuților cu alimente sau băuturi, inclusiv formule de lapte: Practici comune precum eliminarea colostrului, o persoană mai în vârstă care îl hrănește pe bebeluș cu miere sau personalul medical care îi administrează copilului un lichid specific, precum apă cu zahăr sau o formulă de lapte, întârzie primul contact crucial al nou-născutului cu mama sa.

•    Creșterea numărului de nașteri prin cezariană la cerere: în Egipt, procentul nașterilor prin cezarienă a crescut mai mult decât dublu între 2005 și 2014, de la 20% la 52%. În aceeași perioadă, ratele începerii timpurii a alăptării au scăzut de la 40% la 27%. Un studiu efectuat în 51 de state arată că ratele începerii alăptării timpurii la sân sunt în mod semnificativ mai mici în rândul nou-născuților prin cezariană. În Egipt, doar 19% dintre copiii născuți prin cezariană au fost alăptați la sân în prima oră de viață, comparativ cu 39% dintre cei născuți pe cale naturală.

•    Diferențe în calitatea îngrijirilor oferite mamelor și nou-născuților: conform raportului, prezența unui specialist în nașteri nu pare să influențeze ratele alăptării timpurii la sân. În 58 de state între anii 2005 și 2017, nașterile în instituțiile medicale au crescut cu 18 puncte procentuale, pe când ratele începerii alăptării timpurii au crescut cu doar 6 puncte procentuale. În multe cazuri, nou-născuții sunt separați de mamele lor imediat după naștere, iar orientarea oferită de personalul medical este limitată. În Serbia, ratele au crescut cu 43 de puncte procentuale între 2010 și 2014 datorită eforturilor depuse pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire pe care le primesc mamele la naștere.

Raportul îndeamnă guvernele, donatorii și alți decidenți să adopte măsuri juridice solide pentru a restricționa marketingul formulelor de lapte praf și al altor substituenți de lapte matern.

► Citeşte şi Alaptarea: beneficii si inconveniente

► Citeşte şi Cele 9 stadii prin care trece bebele in prima ora de viata

Sursa: The Guardian, Aljazeera, Unicef

Sursa foto: Facebook


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!