Sari la conținut

Sucul de fructe: o mare capcana

Multe mamici incep diversificarea cu suc de fructe; apoi, multe potolesc setea bebelusului in acelasi mod. Si ne intrebam de ce generatii intregi de tineri nu beau apa...

 

Scriu acest articol dintr-un of propriu: sucul de fructe este foarte prezent in jurul meu si nu inteleg de ce. Multe mamici m-au intrebat daca am inceput diversificarea cu suc de fructe; multe mamici sunt de parere ca acesta este singurul mod corect de a introduce fructele in alimentatia bebelusului; vad in parc multi copii band suc de fructe din biberon; am auzit adeseori, de la „batranii” din familie, povestile cu sucul de fructe in alimentatia timpurie a bebelusului. Care-i faza cu sucul de fructe?


Mirajul vitaminelor din suc

Slava Domnului ca am nimerit o pediatra sanatoasa, preparata prin scoli mai vestice, care n-a mentionat nicio secunda sucul de fructe in schemele pe care tot mi le-a dat pentru Tudor de la patru luni si jumatate, cand a inceput sa consume si altceva decat lapte. Pe la sase luni ale copilului mi-a vorbit pentru prima data de apa si-abia atunci am intrebat-o despre treaba cu sucul de fructe in alimentatia lui. „Daca apa bea, fructe mananca, ce-i mai trebuie suc?”, mi-a raspuns ea. Bine gandit. Pana la urma, femeia mi-a recomandat cele mai bune solutii pentru potolirea setei si foamei bebelusului.

Aveam o banuiala ca sucul de fructe nu poate fi chiar atat de mana cereasca pentru organismul unui pitic, asa ca am facut niste sapaturi si iata ce-am aflat:

  • Predispune la obezitate. Lipsite, prin stoarcere, de fibrele atat de pretioase, fructele sunt doar zaharuri, calorii goale. Fibrele au rolul de a incetini trecerea bolului alimentar prin sistemul digestiv, permitandu-i acestuia sa absoarba mineralele si vitaminele din alimente. In schimb, zaharurile goale grabesc aceasta trecere, astfel incat copilul ramane doar cu o glicemie ridicata si, pe termen lung, cu o predispozitie spre obezitate.
  • Predispune la aparitia cariilor, mai ales daca este baut din biberon. „Caria de biberon” este o afectiune foarte raspandita la bebelusii hraniti in acest fel. Daca, in afara de putinele mese de lapte care i-au mai ramas dupa diversificare (doua mese, de obicei), ii mai dai si sucul de fructe cu biberonul, atunci riscul aparitiei acestei afectiuni creste. Si chiar daca il inveti pe cel mic sa bea suc de fructe cu cana, tot nu stai sa-l speli pe dinti de fiecare data dupa, asa ca zaharurile mai raman in cavitatea bucala.
  • Predispune la malnutritie. Am auzit ca mai exista un truc folosit de mamele disperate ca bebelusii nu mananca: sa indulceasca mancarea cu suc de fructe. Dupa cum spuneam mai sus, zaharurile din acesta favorizeaza trecerea mai rapida a hranei prin sistemul digestiv, iar asta se traduce prin deficiente de vitamine si minerale pentru bebelus. Plus ca, umplandu-si stomacelul cu suc, bebe refuza mai usor mancarea.
  • Strica comportamentele alimentare ale copilului. Mama educa gustul bebelusului inca de cand acesta se afla in pantecele sale, spun studiile. Apoi continua acest proces prin dieta pe care o urmeaza in timp ce alapteaza. Si, in cele din urma, prin alimentele pe care ea insasi le consuma de fata cu cel mic. Crezi ca tie ti-ar fi benefica o dieta intensiva cu suc de fructe? Cu atat mai putin lui bebe. Dar el va accepta biberonul cu suc pentru ca mami i-l ofera. Si pentru ca s-a nascut cu o preferinta pentru gustul dulce (aceeasi senzatie oferita de laptele matern sau cel formula). Stii foarte bine, insa, ca de-a lungul vietii va trebui sa-si potoleasca setea cu apa, iar foamea si cu legume, carne, lactate, seminte etc. Adica sa accepte si gusturile amar, acru, iute si asa mai departe.
  • Poate provoca toxiinfectie alimentara. Mergi pe principiul ca sucurile facute in casa sunt cele mai bune pentru sanatatea bebelusului. Sa exludem din calcul argumentele contrare de mai sus si tot ar ramane o obiectie: este cel mai bun pentru sanatatea bebelusului daca este consumat pe loc. Dat fiind ca aceste lichide nu sunt pasteurizate, precum cele din comert, exista mari sanse sa devina un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor – mai ales in zilele calde. Iar daca il pastrezi la frigider, servit rece copilului ii poate provoca diaree.

 

Sursa foto: thinkstockphotos.com

 

Prin urmare, de ce sa-i dai suc? Pentru celebra vitamina C? Pe langa faptul ca nu prea apuca sa se asimileze in corp (vezi primul punct de mai sus), stii cata vitamina C are patrunjelul proaspat?

 

Sursa foto articol: livescience.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!