Sari la conținut

Sughițul la bebeluși. Cauzele apariției sughițului la bebeluși și modalitați de a-l opri

Sughițul reprezintă contracțiile repetate ale diafragmei, care pot provoca închiderea corzilor vocale. Nou-născuții sughiță frecvent și, de obicei, sughițul nu este un motiv de îngrijorare în primul an de viață al bebelușului. Cu toate acestea, dacă sughițul este frecvent la bebeluș după vârsta de un an, discută cu medicul pediatru.

Sughițul la bebeluși. Cauzele apariției sughițului la bebeluși

Sughițul apare din cauza declanșării reflexului de a sughița, care este constituit din acțiunea simultană a diafragmei, mușchilor care controlează traheea și nervii.

Cele mai frecvente cauze în rândul nou-născuților care declanșează sughițul sunt înghițirea excesului de aer în timpul hrănirii și supraalimentarea. Unii nou-născuți pot sughița chiar și fără vreun factor declanșator vizibil, deoarece sughițul tinde să fie normal în primele luni de viață ale bebelușului.

► Citește și: Cele 3 S-uri ale bebelușului, care nu ar trebui să ne îngrijoreze

Sughițul la bebeluși. Cum oprești sughițul la bebeluși?

Sughițul, de obicei, dispare de la sine și nu este nevoie să intervii. Cu toate acestea, poți lua în considerare următoarele intervenții,  pentru a ajuta la ameliorarea sughițului la bebeluși:

Schimbă poziția de hrănire a bebelușului: În cazul bebelușilor hrăniți cu biberonul, hrănirea lor în poziție verticală împiedică intrarea aerului suplimentar în stomacul lor, reducând astfel sughițul.

Încetinește procesul de hrănire: dacă hrănești bebelușul cu biberonul într-un ritm rapid, există șanse ca stomacul lui să se extindă și să împingă diafragma, provocând sughițul. Poți încerca tehnici lente de hrănire cu biberonul.

Ține bebelușul în poziție verticală: Imediat după ce ai hrănit bebelușul cu biberonul sau l-ai alăptat, ține-l în poziție verticală.

Oferă-i bebelușului o suzetă: oferirea unei suzete bebelușului tău poate ajuta la relaxarea diafragmei și la reducerea sughițului. Cu toate acestea, nu forța copilul să folosească suzeta dacă o refuză în mod repetat.

Un bebeluș poate să nu fie deranjat de sughiț și să continue să mănânce și să doarmă chiar și așa. Cercetările sugerează că sughițul poate aduce beneficii bebelușilor, deoarece reflexul sughițului declanșează un val  de semnale cerebrale. Aceste semnale pot ajuta creierul bebelușului să învețe să monitorizeze și să controleze voluntar mușchii respiratori. Prin urmare, dacă bebelușul nu pare deranjat de sughiț, poți aștepta ca sughițul să înceteze.

► Citește și: Sughițul bebelușului. Ce factori îl declanșează și când trebuie să te îngrijorezi

Sughițul la bebeluși. Cum poți preveni sughițul la bebeluși?

Poți preveni sughițul la bebeluși evitând potențialii factori declanșatori. Iată câteva metode care pot ajuta la prevenirea sughițului la nou-născuți și bebeluși.

  • Evită hrănirea bebelușului într-un ritm rapid.
  • Nu înclina biberonul în poziție verticală, deoarece copilul poate înghiți cantități mari de lapte și aer.
  • Nu supraalimenta copilul.
  • Nu culca copilul imediat după ce a terminat de mâncat.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!