Sari la conținut

Sunt bebelușii alăptați mai deștepți decât bebeluși hrăniți cu formulă?

Există multe beneficii recunoscute ale alăptării, dar, cu toate acestea, încă sunt multe dezbateri în ceea ce privește alăptarea și dacă ea oferă sau nu copiilor un avantaj cognitiv.

Abilitatea cognitivă se referă la procese mentale precum gândirea, amintirea și luarea deciziilor. De asemenea, include creativitate, imaginație și comportament. Dezvoltarea sănătoasă a creierului și abilitățile cognitive le permite copiilor să învețe și să înțeleagă.

Mulți experți consideră că alăptarea poate contribui la inteligența, memoria, judecata și capacitatea de rezolvare a problemelor unui copil, pe măsură ce crește.

► Citește și: Alăptarea, un mod minunat de a-ți arăta dragostea pentru puiul tău

Poate fi copilul tău mai deștept dacă este alăptat?

Un studiu publicat în Pediatrics în martie 2017 raportează că nu există beneficii cognitive pe termen lung ale alăptării. Studiul a urmărit aproape 7500 de bebeluși pe termen lung până la vârsta de cinci ani. Cercetătorii au evaluat limbajul copiilor (vocabularul), abilitățile de rezolvare a problemelor și comportamentul acestora la 9 luni, 3 ani și 5 ani. Părinții și profesorii au participat la evaluare completând chestionare pentru a determina abilitățile cognitive ale copiilor.

Studiul a arătat câteva efecte cognitive pozitive pe termen scurt ale alăptării, dar nu prezintă avantaje pe termen lung. Se afirmă că micuții care au fost alăptați cel puțin 6 luni aveau abilități mai bune de rezolvare a problemelor și nu erau la fel de hiperactivi la 3 ani. Cu toate acestea, până la vârsta de 5 ani, diferențele vizibile dintre copiii alăptați și cei care nu erau alăptați au devenit prea mici pentru a fi semnificative.

► Citește și: Legătura dintre oxitocină și alăptare

Alte studii arată o legătură puternică între alăptare și inteligență

Nu toate studiile pe acest subiect arată aceleași constatări. Multe studii susțin convingerea că alăptarea îmbunătățește inteligența sau IQ-ul copilului. Se pare că există o legătură între laptele matern și rezultatele cognitive, pe termen lung. Iată două exemple:

Un studiu a urmărit 3500 de copii de la adolescență și până la vârsta adultă. Când au fost evaluați la vârsta de 30 de ani, cei care au fost alăptați când erau mici au avut rezultate mai bune la testele de inteligență. Aveau, de asemenea, studii superioare și venituri mai mari.

► Citește și: Nu, mamele care se mândresc cu alăptarea nu vor să te învinovățească pentru că tu nu ai putut

Un alt studiu a urmat aproape 14.000 de copii sănătoși care au fost alăptați până la vârsta de 6 ani. Inteligența și statutul academic al copiilor au fost evaluate de medici și profesori. Rezultatele arată că legătura dintre alăptarea exclusivă pe termen lung și dezvoltarea cognitivă a copiilor este puternică.

Alăptarea are beneficiile sale, asta este clar. Chiar dacă există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la faptul că alăptarea oferă sau nu beneficii cognitive, nu există nicio îndoială cu privire la aspectele pozitive pe care le are alăptarea. De exemplu, laptele matern conține anticorpi, enzime și celule albe din sânge care stimulează sistemul imunitar și ajută la protejarea copilului împotriva infecțiilor. De asemenea, ajută la prevenirea diareei sugarilor și a altor boli ale nou-născuților. Alăptarea poate reduce șansele de SIDS, iar studiile arată că scade riscul de obezitate la copii. De asemenea, poate reduce riscul de cancer mamar și ovarian al mamei.

► Citește și: Portrete cu mămici care alăptează, ce arată puterea, dar și vulnerabilitatea maternității

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!