Sari la conținut

Sunt premergatoarele bune sau nu?

Controversa dintre adeptii si adversarii premergatoarelor nu este noua. Fiecare arunca in lupta argumente pro si contra riscurilor si beneficiilor aduse de premergatoare.

De aceea am cautat parerea unui organism independent si iata ce declara cei de la  The European Child Safety Alliance, o organizatie care lucreaza cu experti in siguranta copilului din peste 30 de tari europene.

Pe scurt, acestia se declara impotriva folosirii premergatoarelor.  Premegatoarele sunt adesea folosite de parinti pentru copiii intre 5 si 15 luni si le folosesc cu un dublu scop: acela de a-l face pe bebelus sa mearga mai repede si sa tina copilul in siguranta.

Bun pentru mers?

Impotriva convingerii multora dintre parinti, premergatorul nu numai ca nu ajuta bebelusul sa mearga mai repede, ci chiar ii inhiba abilitatea de a merge. In demonstrarea acestui lucru vin o serie de teste facute pe bebelusii care au mers in premergator si au luat note mai mici la testele de dezvoltare locomotorie fata de bebelusii care nu au folosit premergatorul.

In plus, utilizarea unui premergator expune un copil la un risc crescut de leziuni, localizate aproape intotdeauna la cap. Avand in vedere rata ridicata de leziuni combinate cu lipsa beneficii tangibile in cresterea copiilor, precum si larga disponibilitate a unor alternative sigure, multi experti medicali isi pun intrebarea de ce sunt permise atat de multe modele pe piata (multe dintre ele neavand nici un test de siguranta).

Leziunile asociate cu premergatoarele

Aproape toate loviturile cauzate de premergatoare vor avea loc la cap, iar cele mai frecvente scenarii includ cazaturile pe scari, coliziunile cu mobilierul, peretii sau alte persoane. Un alt scenariu des intalnit este cel in care bebelusul trage ceva care ii cade pe cap, cum ar fi aparature electrica, bauturi fierbinti sau alte obiecte.

Cele mai dese accidente sunt insa cazaturile pe scari, care in Franta de exemplu, ajung la 80% dintre accidentele cauzate de premergatoare. Caderile in premergatoarele tind sa fie mai periculoase decat cele normale ale copilului, pentru ca cel mic este prins intr-un obiect greu care cel mai probabil se va rasturna, iar principalul punct de impact va fi capul. Mai mult, daca copilul are viteza in momentul cazaturii, impactul va fi amplificat si lovitura va fi mai puternica.

Citeste si despre alte pericole asociate cu premergatoarele. 

Dar chiar si intr-o casa in care nu exista scari, premergatoarele sunt periculoase. Copilul poate lovi si rasturna mobile, se poate „impiedica” si premergatorul se poate rasturna peste copil.

Este deci indicat sa lasam deoparte premergatoarele si sa ii lasam pe copii sa mearga de-a busilea si sa descopere lumea in ritmul lor, fara pericolele asociate premergatorului.

Daca insa ai un copil care refuza sa mearga de-a busilea (cum am avut eu, de exemplu), premergatorul se va dovedi o solutie buna pentru deplasarea lui. Dar va trebui sa stai in permanenta langa el, fiindca toate pericolele de mai sus sunt reale si se pot intampla in orice secunda.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!