Dezvoltarea motorie a copilului inca din primele luni de viata precede si stimuleaza dezvoltarea psihica. Este necesar sa stimulezi dezvoltarea motorie a bebelusului pentru a sustine procesul natural de dezvoltare generala a acestuia.
Dezvoltarea motorie este legata de dezvoltarea psihica. Mai mult, prima o stimuleaza pe cealalta. Putini parinti stiu ca dezvoltarea abilitatilor motorii ale mainii copilului este un factor esential in dezvoltarea limbajului. Explicatia sta in faptul ca centrii motori ai mainii sunt interconectati cu cei ai limbajului si ca o buna dezvoltare a abilitatilor motorii pana la un an, stimuleaza capacitatea copilului de a vorbi mai repede si mai bine.
Iata cateva tehnici simple prin care poti stimula dezvoltarea abilitatilor motorii ale bebelusului.
►Aseaza-l pe burta, dupa doua luni si lasa-l sa se chinuie sa se intoarca cu fata in sus.
►Aseaza-i in fata, la o distanta care sa nu-i permita sa le atinga fara sa incerce sa se miste diverse jucarii colorate. Acest exercitiu intareste muschii si stimuleaza ochii.
►Pune-i in manuta copilului un obiect caldut. Copilul isi dezvolta dexteritatea si sensibilitatea mainii la stimuli.
►Lasa-l sa atinga obiecte cu texturi si temperaturi diferite. Pune mainile copilului sub jetul de apa.
►Danseaza cu copilul in brate sau tine-l pe picioarele tale in timp ce te legeni intr-un balansoar. Acest lucru ajuta dezvoltarea musculaturii, a echilibrului si a simturilor.
►Iesiti impreuna cu copilul in parc, la picnic, la restaurant, oriunde, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu situatii noi si nefamiliare. Nu-l creste doar in casa.
►Da-i bucati de harie sa le rupa. Fa-i gheme de hartie, care par voluminoase si sunt foarte usoare, si da-i obiecte mici si grele. Va face legatura intre material si greutate, va intelege ca forma nu este un indicator pentru greutate.
►Ascunde-i obiecte unele in altele si lasa-l sa le gaseasca.
►Pune-l in situatii noi: pe jos, in patul vostru, intro camera noua. Du-l la bucatarie, arata-i ce se afla in interiorul dulapului si al sertarelor, lasa-l sa se joace cu un sertar (ai grija sa nu-si prinda degetele).
►Ofera-i obiecte diferite ca forma si culoare si nu neaparat jucarii.
►Pune-l in fata oglinzii. Joaca-te cu el in brate in fata oglinzii. Fa miscari pe care sa le vada in oglinda
Citeste si:
Dezvoltarea motorie a copilului
Copilul in fata oglinzii