Sari la conținut

Temperatura şi umiditatea din camera bebeluşului

Dacă până mai ieri ne întrebam cum să ne ferim bebeluşul de temperaturile extreme ale verii, acum grijile noastre se îndreaptă spre frigul toamnei şi al iernii: ce temperatură şi ce umiditate trebuie să fie în cameră, pentru ca bebeluşul să se simtă confortabil?

Temperatura şi umiditatea din camera bebeluşului – De ce este importantă temperatura din camera bebeluşului?

În primul rând, este bine să ştim că, atunci când sunt mici, copiii nu se pot termoregla foarte bine. Ei nu sunt capabili să se dezbrace sau să se dezvelească, atunci când le este cald, şi nici să se învelească dacă le este prea frig. Bebeluşii suportă mai greu temperaturile foarte ridicate, decât pe acelea foarte scăzute, existând riscul să se deshidrateze foarte uşor. Mai mult decât atât, se spune că supraîncălzirea bebelușului este corelată cu SMS (Sindromul Morţii Subite), mai ales în perioadele reci când părinții tind facă prea cald în cameră sau să-și îmbrace bebelușii prea gros, punându-le chiar căciulă pe cap, în casă (capul este zona prin care bebelușul își reglează temperatura corpului).

►Citeşte şi Reguli de baza pentru reducerea riscului de SIDS

Temperatura din camera bebeluşului

Potrivit explicaţiilor oferite de specialişti, în timp ce producerea de temperatură (termogeneză) a nou venitului pe lume este scăzută, pierderea de temperatură (termoliză) este de 4 ori mai mare decât la adult. De aceea, în camera bebeluşului trebuie menţinută o temperatură medie de 22-24 grade Celsius.
În ciuda frigului, trebuie aerisit zilnic, în câteva reprize de 10-15 minute, pentru că în această perioadă calitatea aerului scade din cauza folosirii instalaţiilor de încălzire, a dezvoltării mucegaiurilor şi a aglomerării de persoane în spaţii închise. Temperatura şi umiditatea din camera copilului trebuie ţinute sub control.

Există în acest scop instrumente banale sau sofisticate: termometrul de cameră şi higrometrul (aparat care măsoară umiditatea).

Atenţie! Patul nu trebuie aşezat aproape de calorifer, radiator sau sobă şi nu trebuie plasate lângă copil sticle fierbinţi cu apă sau paturi electrice (acestea pot fi folosite pentru încălzirea patului, dar trebuie scoase înainte de punerea copilului în pat).

Mai mult decât atât, camera trebuie menţinută curată. Este recomandat să se aspire de 2-3 ori pe săptămână, praful să fie şters o dată la 2-3 zile, iar lenjeria de pat scuturată zilnic şi schimbată de câte ori e nevoie.

►Citeşte şi Ce să faci şi ce să nu faci, atunci când copilul are febră - VIDEO

Umiditatea din camera bebeluşului

Gradul de umiditate din încăpere este important pentru sănătatea copilului. În trecut, valorile ideale erau apreciate în jur de 60%-65%, dar în prezent se consideră acceptabile cele în jur de 50%. Valorile prea mari favorizează dezvoltarea mucegaiurilor care pot produce alergii şi astm, în timp ce valorile prea mici usucă pielea şi mucoasele, producând disconfort. De obicei, instalaţiile de încălzire folosite iarna usucă aerul, astfel încât se impune folosirea unui umidificator (cu abur rece sau mai bine cu vapori calzi, prin evaporare, prin pulverizare, cu ionizare, cu ultrasunete). Atenţie şi la încălzirea cu gaze, cu calorifer electric! Umiditatea ar putea scădea drastic, chiar şi sub 40%.

În lipsa unui umidificator, se poate pune un vas de apă pe calorifer şi un prosop umed mai aproape de patul copilului.

Temperatura şi umiditatea din camera bebeluşului – Cum ne dăm seama că bebeluşului îi e prea cald sau prea frig

Atunci când îi este frig, pieptul și abdomenul bebeluşului se răcesc, iar mânuțele și tălpile vor deveni mai închise la culoare (faptul că doar picioruşele şi mânuţele sunt reci nu înseamnă că micuţului îi este frig). Un bebelus căruia îi este frig va deveni foarte tăcut și se va mișca mai puțin. Corpul adulților începe să tremure pentru a se încălzi atunci când este expus la frig, însă bebelușii nu au această abilitate care să le permită să genereze căldură. Atunci când le este foarte frig, bebelușii nu mai plâng și pot refuza să mănânce, pentru că organismul lor consumă energie pentru a se încălzi. Cea mai simplă şi rapidă modalitate de a încălzi bebelușul este să îl ții la piept, pentru că astfel își va regla temperatura în funcție de a ta.

Pe de altă parte, când bebelușului îi este prea cald va transpira mai mult, în special pe spate, piept și cap.

►Citeşte şi Deshidratarea la copii: Cand devine grava?

În 2001, un grup de oameni de știință a făcut un studiu privind ușurința cu care se trezesc copiii în funcție de temperatura camerei și a descoperit că bebelușii care dorm într-un mediu mai cald se trezesc mai greu, inclusiv dacă ceva e în neregulă. În schimb, copiii care dorm în camere mai reci vor putea să se trezească natural și să plângă, dacă le e foame sau dacă nu se simt bine.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!