Creșterea timpului petrecut în fața ecranului la bebelușii de unu și doi ani afectează negativ performanța de dezvoltare a acestora în jurul vârstei de 2 și 3 ani, potrivit unui studiu publicat în Pediatrics.
Midori Yamamoto de la Universitatea Chiba din Japonia și colegii săi au investigat asocierea direcțională dintre timpul copiilor petrecut în fața ecranului și performanța lor de dezvoltare la vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Analiza a inclus date de la 57.980 de copii care au participat la Studiul pentru Mediu și Copii din Japonia. Chestionarul Ages and Stages, a treia ediție, a fost folosit pentru a evalua dezvoltarea copilului la vârstele de 1, 2 și 3 ani.
► Citește și: Minorii din China nu vor mai avea voie pe telefon mai mult de 2 ore
Cercetătorii au observat o asociere negativă între timpul petrecut pe ecran și scorurile de dezvoltare. Creșterea timpului petrecut în fața ecranelor la vârstele de 1 și 2 ani a fost asociată cu o dezvoltare mai slabă în jurul vârstei de 2 și 3 ani.
„În acest studiu, creșterea timpului pe ecran în copilăria timpurie a fost asociată negativ cu performanța slabă în ceea ce privește dezvoltarea micuților”, scriu autorii.
Ei adaugă: „Pentru a reduce consecințele negative ale utilizării excesive a ecranelor, cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să recomande sprijin social pentru părinții care tind să se utilizeze atât de des mass-media”.
► Citește și: Legătura dintre timpul petrecut în fața ecranelor și problemele de comportament ale copilului mic